Jon Fosse

Jon Fosse, f. 1959, har siden debuten i 1983 udgivet henved 50 bøger, romaner, digte, børne- og billedbøger og skrevet omkring 40 dramaer. I udlandet er Fosse mest kendt som dramatiker, og han kaldes ofte vor tids Ibsen.
Han er oversat til 40 sprog, modtog i 2007 Svenska Akademiens nordiske litteraturpris, også kaldet den lille nobelpris, og i 2010 Ibsen-prisen. I 2015 fik Fosse Nordisk Råds Litteraturpris for trilogien Andvake, Olavs drømme og Kveldsvævd.
I årene 2019-2021 udkom storværket Septologien I-VII der har høstet overstrømmende anmeldelser både i Norge og i udlandet. Hvidhed fra 2023 er en lille roman om grænsen mellem liv og død.

Fosse er modtager af Nobelprisen i Litteratur 2023 “for sin nyskabende dramatik og prosa som giver stemme til det uudsigelige”

MEGET MODVILLIGT MEGET HOTTE FOSSE
»Paradokserne klæber sig til den norske forfatter og dramatiker Jon Fosse. Fosse har sceneskræk, og alligevel mødte han op til prisoverrækkelsen, der er blevet et tv-show i lighed med de store filmprisers. Så stod den yderst private forfatter der på scenen i farvet belysning og sagde tak, tak, tak. Han havde pyntet sig med et tørklæde om halsen. Han har udtalt, at han måske blev forfatter, fordi en forfatter arbejder alene og kan slippe for kolleger, men Fosse skriver tillige dramatik og har stor succes med det – den nye Ibsen bliver han ligefrem kaldt – så han undgår langt fra at være sammen med andre mennesker. Hans trilogi handler om to udstødte, og selv er han blevet tildelt den norske stats æresbolig, ‘ Grotten’, midt i Oslo. Fosse er meget modvilligt en meget hot forfatter. (-) Jeg gentager det: Fosse er hot og skal og kan læses nu.«
– Kamilla Löfström, Information

Jon Fosse

Litteraturpriser

1992, 1998 & 2003: Nynorsk litteraturpris
1996: Ibsenprisen
1997: Aschehougprisen
1999: Doblougprisen
2003: Norsk kulturråds ærespris
2005: Brageprisen
2007: Svenska Akademiens nordiske litteraturpris
2010: Den internationale Ibsenpris
2014: European Prize for Literature
2015: Nordisk Råds Litteraturpris
2021: Brageprisen
2022: Kritikerprisen
2022: Shortlisted til den internationale Bookerpris
2023: Nobelprisen i Litteratur

Artikler / Interviews

JEG OPLEVER GUD SOM ET USYNLIGT NÆRVÆR
Interview med Jon Fosse af Daniel Øhrstrøm, Kristeligt Dagblad LÆS MERE!

STORT NORSK FORFATTERSKAB FOLDES FINT UD I LILLE DANSK BOG
Anmeldelse af bog om Jon Fosses forfatterskab i Kristeligt Dagblad LÆS MERE!

JON FOSSE FULDBRINGER SIT SYVBINDSVÆRK MED VERDENSLITTERÆR KARAT – Kristeligt Dagblad tager et samlet kig på anmeldelserne af Septologien I-VII, januar 2022.
LÆS MERE!

KLAR MED NYTT STORVERK. Jon Fosse har skrevet en septologi og første del udkommer til efteråret 2019. LÆS MERE!

MINE BØGER ER MINE BØNNER. Interview med Jon Fosse i Kristeligt Dagblad december 2015.
“Statuen af Ludvig Holberg står stadig på Fisketorvet her i byen og skuer ud mod havnen og verden. Men i dag er det Jon Fosse, folk kigger efter i Bergen. For Jon Fosse er i mellemtiden blevet en af nutidens største norske dramatikere og forfattere. Hans værker er i nobelprisklassen og oversat til 40 sprog, og han giver efterhånden kun sjældent interview.” LÆS MERE!

SKØNLITTERATUR PÅ P 1.  Jon Fosse, årets modtager af Nordisk Råds Litteraturpris, har skrevet en lille serie romaner om et ungt par, der går fra dør til dør i det historiske Bergen for at finde et sted at overnatte. HØR MERE!

BERLINGSKE: HAN SKILDRER LIVETS EVIGE OMSTÆNDELIGHED ★★★★★★(anmeldelse af Kveldsvævd) 
Jon Fosse modtog Nordisk Råds litteraturpris 2015 for tre fortællinger om tid, skyld og kærlighed. Med oversættelsen af det sidste, sublime bind, »Kveldsvævd«, foreligger hele trilogien nu på dansk. … De tre på én gang små og store bind bør også gøre Jon Fosse til et seriøst bud på en modtager af den største litteraturpris i verden. Dén, der uddeles hver år i Stockholm, I ved. LÆS MERE!

LITTERATURSIDEN ANBEFALER KVELDSVÆVD
«Jon Fosses prisbelønnede trilogi fuldendes og fuldformes fornemt med den lille, litterære perle ’Kveldsvævd’, hvori vi får enden på historien om Asle og Alida. (-)  Det var ikke uden grund, at Jon Fosse i 2015 modtog Nordisk Råds Litteraturpris for trilogien ’Andvake’, ’Olavs drømme’ og ’Kveldsvævd’. Det er uafrystelig læsning, der går meget målrettet efter éns hjerte.» LÆS MERE!

JES STEIN: LITTERATURPRISVINDEREN KAN OGSÅ LÆSES OM 500 ÅR
Norske Jon Fosse har netop modtaget Nordisk Råds fornemme litteraturpris. LÆS MERE!

BERLINGSKE: EN LILLE BOG MED ET KOLOSALT INDRE RUM ★★★★★ (anmeldelse af Olavs drømme)
Det er i det hele taget næsten naturstridigt, hvor mange lag og lejer, der er i den enkle historie og på de 87 små sider, hvor sætningen slynger sig lige så mygt og organisk som den sti Olav går på – uden punktummernes bump – men altså er fuld af mord, fortvivlelse, skyld. »Olavs drømme« er, sagt med færre ord, en lille roman med et kolossalt indre rum. LÆS MERE!

LITTERATURNU: PUNKTUMLØS OG UDEN MAGE
En ting er at kunne skrive som en ildebrand, der løber fra træhus til træhus i Bergen. Noget andet er at mestre det, at flette tilværelsens tungeste spørgsmål ind i sine bittesmå fortællinger uden at det går ud over enkeltheden. Fosse kan, og det var helt rigtigt at give Nordisk Råds Litteraturpris til TRILOGIEN. Små punktumløse bøger om en fjern fortid er næppe det letteste at sælge. Men Fosse er ikke for de få og indviede. Han skriver smukke, stille dramaer om kærlighed og retfærdighed. OLAVS DRØMME er en feberdrøm, man ikke kan vågne fra igen.” LÆS MERE!

LITTERATURSIDEN ANBEFALER OLAVS DRØMME
“Fantastisk, lille roman om at ville det gode og om at være magtesløs. (-) Der er en understrømmende stemning af regulær gyserfilm tilsat et stænk eventyr af den grusomme, Grimm´ske slags. Det er ét langt åndedrag, (punktummer går man forgæves efter her), og det hele er næsten ikke til at bære. Og alligevel bærer man det jo – for Fosse forener det sørgelige og skønne i denne notorisk nordiske noir.” LÆS MERE!

LITTERATURSIDEN ANBEFALER ANDVAKE. 
Han fortæller den enkleste historie i verden, så den kravler ind under huden på læseren. Uafrystelig er beretningen om de to unge i regnen, deres forhistorie og deres store kærlighed til hinanden. LÆS MERE!

NRK RADIODUKOMENTAR: JEG ER BARE LITEN OG IDIOTISK  
Den verdskjente forfattaren Jon Fosse er ikkje kjent for å snakka med media, men no har han tatt med Radiodokumentaren på hyttetur. HØR MERE!

NRK: ANMELDELSE AF ANDVAKE 
Jon Fosse er lett gjenkjennelig både i stil og tematikk. Ikke desto mindre er “Andvake” blitt en gripende fortelling. LÆS MERE!

LITTERATURSIDEN ANBEFALER NEJ ÅH NEJ
Historierne er både skæve og poetisk underspillede, men handler om livets helt store tematikker som eksistens og kærlighed. Det er både rørende, morsomt og vedkommende.
Hundemanuskripterne rummer et skønt nærvær og er også ideelle at læse højt for både hunde og mennesker i alle aldre. Sproget er finurligt og logrer med halen, så man bliver både glad og eftertænksom
Jeg giver hunden en ekstra luftetur i dag! LÆS MERE!

INFORMATION: ET LIV PÅ ALLE FIRE (anmeldelse af Nej åh nej)
… disse indtagende analyser af skæve eksistenser og tavse, men filosofiske og hemmeligt veltalende vidner til det lille liv … Elementære modsætningsforhold fremkaldt af alderdom, ensomhed, bundethed, snæverhed, vaneliv, jalousi og lidt kærlighed udmøntes i finurligt sprog, afmålt tempo og replikkernes stille musikalitet. En lille bog, der har ben at gå på. LÆS MERE!

DAG OG TID: ANMELDELSE AF NOVELLEFILM BASERET PÅ BÅDEHUSET
“Det er ikkje alltid roseraudt å reise til barndommen på ferie.” LÆS MERE!

DAGBLADET: FEMTE FILM FOR FOSSE
“I fire år har regissør Trygve Hagen jobbet for å skaffe penger til å lage novellefilm av Jon Fosses roman «Melancholia II». Fredag gikk endelig finansieringen i boks.” LÆS MERE!

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

Tirsdag & fredag 12-17

Katalog 2023

0
Kurven er tom