Judith Hermann

Judith Hermann blev født i 1970 i Berlin. Her oplevede hun som nittenårig murens fald, og bl.a. her bor og arbejder hun i dag. Hun er cand. mag. i tysk og filosofi og er desuden uddannet fra det anerkendte Berliner Journalistenschule – et højprofileret akademi for journalister. I den forbindelse arbejdede hun i en periode for den tysksprogede avis Aufbau i New York, hvorfra hun skrev på sine første litterære tekster og dermed påbegyndte sit forfatterskab.

Tilbage i Berlin arbejder Judith Hermann kortvarigt som journalist inden hun tildeles Alfred Döblin-stipendiet i 1997 fra Berliner Akademie der Künste. Året efter udgiver hun sin første novellesamling Sommerhus, senere (dansk 2001). Allerede med debutværket manifesterer hun sig som en af Tysklands nye ”store stemmer” og placerer sig som en markant figur på den litterære scene. Med udgivelsen af sit andet værk, novellesamlingen Spøgelser, overalt fra 2003 (dansk 2004) fortsætter Hermann sin litterære succes, og i 2006 filmatiseres dele af samlingen. I 2009 kommer hendes tredje novellesamling, Alice, som høster imponerende ros hos anmeldere verden over. Al kærligheds begyndelse fra 2014 (dansk 2016) er hendes første roman, og to år senere vender hun med Lettipark tilbage til novellegenren og roses endnu en gang af anmelderne for sit sensationelle sprog og sin litterære elegance. I 2021 udkommer Hermanns anden roman, Hjem, en helstøbt og gribende fortælling om en flok skæve eksistenser som søger et sted hvor de hører hjemme.

Judith Hermann har fået en række priser og hendes bøger er solgt i mere end en million eksemplarer.

 

Judith-Hermann

Artikler/ interviews

INTERVIEW I POLITIKEN: HUN INDRETTER SINE ROMANER MED TOMME RUM. DET GIVER TYSKERNE ANGST
Judith Hermann genbesøger sin gamle fødeby og fortæller Politikens udsendte, hvorfor det ensomme liv i en landsby med reserverede mennesker og en svinebonde at forelske sig i er mere inspirerende for hende end Berlin. Og lidt om hvad maleren Hammershøi betyder for hendes litteratur. LÆS MERE!

INTERVIEW OM HJEM I INFORMATION
»Det er ikke længere muligt at skrive om et uskyldigt liv, hvor folk kun går op i skønhed.«
Den tyske forfatter Judith Hermann kan ikke længere skrive om uskyldige emner. Ikke i denne verden. Derfor har hun skrevet en dystopisk roman, hvor klimakatastrofen, de uddøde arter og en sommer med hedebølge har sin nødvendige plads. LÆS MERE!

KENDT TYSK FORFATTER FORETRÆKKER DANSKE LÆSERE
DR Romanklubben læser Judith Hermanns Lettipark i oktober: Judith Hermann oplever, at hendes bøger bliver læst og forstået bedre i Danmark end i Tyskland. Hun mødte for nylig nogle af sine danske læsere på en litteraturfestival på Møn. “Her i Danmark møder jeg læsere, som åbenlyst forstår, hvad det er, jeg prøver at opnå med mine bøger. Jeg føler mig ikke læst og forstået på samme måde i Tyskland. Tyske læsere har det nok sværere med de emner, jeg skriver om", siger Judith Hermann. LÆS MERE!

REPORTAGE FRA JUDITH HERMANNS BESØG PÅ MØN
Judith Hermann var årets forfatter ved Verdenslitteratur på Møn i år den 23.-24. september. Bloggen Frk. Borch anbefaler har skrevet en lille reportage fra de to dage, hvor publikum fik et grunddigt indblik i Judith Hermanns forfatterskab. LÆS MERE!

INFORMATION: VERDEN ER RYKKET TÆTTERE PÅ BERLIN
Interview: “Der er stadig en helt klar følelse af Øst-og Vestberlin. Det sidder i folks DNA." Sådan siger den tyske forfatter Judith Hermann, da jeg møder hende for at tale om hendes hjemby. Hermann er kendt for sine præcise og melankolske historier om de tilfældige møder mellem mennesker. Med sine fire novellesamlinger og ene roman er hun en af Tysklands mest toneangivende, om end omdiskuterede forfattere, og herhjemme har interessen for hendes sælsomme og finslebne fortællinger været støt stigende. Særligt de seneste par år er det gået stærkt, og i weekenden er hun i Danmark, hvor hun er årets forfatter ved festivalen Verdenslitteratur på Møn. LÆS MERE!

POLITIKEN: »JEG VAR 19, DA MUREN FALDT. JEG GJORDE INTET FOR DET OG HELLER INTET IMOD DET.«
Interview: Judith Hermann forsvarer de 'passive helte' i sine fortællinger. LÆS MERE!

INFORMATION: EN BOG OM AT LEVE VIDERE
Interview: Den tyske forfatter Judith Hermann var 19 år, da Muren faldt. I sine to første bøger skildrede hun sin egen rodløse og rastløse generation. I dag er hun 41, og døden har holdt sit indtog i hendes liv. LÆS MERE!

POLITIKEN: »JEG OVERVEJEDE, OM JEG SKULLE LADE EN KVINDE DØ«
Interview: Judith Hermann sætter ord på, hvad det er, der sker, når nogen dør. LÆS MERE!

SPIEGEL ONLINE: INTERVIEW MED JUDITH HERMANN
"Die große Party ist vorbei". LÆS MERE!

DIE WELT: IINTERVIEW MED JUDITH HERMANN
"Ich bin ein sehr abergläubischer Mensch". LÆS MERE!