Imre Kertész

Imre Kertész er ungarer med jødisk baggrund, født i Budapest i 1929. Kertész fik i 2002 Nobelprisen i litteratur for et ”forfatterskab som hævder den enkeltes skrøbelige erfaring over for historiens barbariske vilkårlighed”. 
Hans levnedsforløb rummer alt det værste som det 20. århundrede har budt det europæiske menneske: nazismens udryddelseslejre og den totalitære socialisme. Som 15-årig blev Kertész i 1944 deporteret først til Auschwitz, så videre til Buchenwald, hvorfra han blev befriet i 1945. Herefter overlevede han under særdeles vanskelige kår i det stalinistiske Ungarn som forfatter, journalist og oversætter af tysksprogede forfattere og åndsfæller som Nietzsche, Musil, Hofmannsthal, Schnitzler, Freud, Wittgenstein og Canetti.

Kertész’ berømmelse er kommet sent og først efter at hans roman De skæbneløse i 90’erne blev oversat til en lang række sprog. De skæbneløse, der var mere end ti år undervejs og allerede var skrevet færdig i 1973, bryder med den traditionelle litterære fremstilling af holocaust. Kun ved at beskrive begær efter lykke, godtroenhed, underdanighedens lyksalighed og apati, kan man fortælle om hvordan Auschwitz var mulig. Auschwitz er, siger Kertész, et billede på vores moderne liv – i tilspidset form.

I 2002 udsendte BATZER & CO Kaddish for et ufødt barn, som Weekendavisen kaldte ”den væsentligste bog der er udkommet på dansk i flere år”, og en ny udgave af De skæbneløse, skrevet af en ”stor, stor forfatter”, som Information skrev i sin anmeldelse. De to titler er nu trykt i mere end 6.000 eksemplarer.

Imre Kertész

Litteraturpriser

2002: Nobelprisen i litteratur
2004: Goethe-prisen
2009: Jean Améry-prisen

Artikler / Interviews

Nobelprisfejringen i Stockholm

Information: Ungarns forfattere undsiger deres eget land
Under kommunismen var Ungarns ledende venstreintellektuelle folkehelte, der kæmpede for demokrati og ytringsfrihed. I dag føler forfattere som Nobelpris-tager Imre Kertesz og György Konrad sig uglesete i et land, hvor højrenationalister og ekstremister vinder terræn, og antisemitismen stikker sit grimme ansigt frem – igen. LÆS MERE!

Litteratursiden: Børn af Auschwitz
Om barndommen i to romaner af Imre Kertész. LÆS MERE!

Stavanger Aftenblad: Et barn av Auschwitz (anmeldelse af Likvidation)
Han følte at han var født illegalt, at han forble i live uten grunn, og at hans eksistens ikke hadde noen berettigelse, bare hvis han kunne knekke koden ved navn Auschwitz. LÆS MERE!

Die Zeit: Schuld und Job (anmeldelse af Detektivhistorie)
Imre Kertész’ Parabel von der Alltäglichkeit des Bösen. LÆS MERE!

Neue Zürcher Zeitung: Die furchtbare Freiheit des Überlebens (Imre Kertész 80 år)

Er war für einen frühen Tod vorgesehen und nicht für den hohen 80. Geburtstag, den er am kommenden Montag in seiner Wahlheimat Berlin feiern kann. Dass Imre Kertész als 15-Jähriger die Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau und Buchenwald(-Seitz) überlebte, nachdem. LÆS MERE!

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

batzer@batzer.dk

Tirsdag & fredag 12-17

Katalog 2023

0
Kurven er tom