Tor Ulven

Tor Ulven (1953-1995) udgav i sit korte liv fem digtsamlinger og seks prosabøger. Han regnes for en af de vigtigste forfattere i norsk litteratur i 1980’erne og 90’erne og er nærmest blevet en myte og kultforfatter i Norge, ligesom Michael Strunge herhjemme.

Trods denne position fik Tor Ulven aldrig nogen bred læserkreds, men forblev en forfatternes og kritikernes forfatter. Måske skyldtes det at han altid holdt sig udenfor den litterære offentligheds rampelys. Han holdt aldrig foredrag, deltog ikke i debatter og modtog litterære priser in absentia. Han gav kun ét interview i sit liv, hvor han citerer Ibsens ord at mit kald ej er at tale, kun at skrive. “Jeg er af principielle grunde interesseret i at skrive uhøflige bøger. Bøger som skaber uro, måske plager læseren. Jeg må insistere på det ubehagelige ved eksistensen i det jeg skriver. Der er allerede nok morfin i omløb.”

Han var desuden en af de bedste essayister i sin generation og en fremragende oversætter af franske forfattere som René Char, Samuel Beckett og Claude Simon.

Tor Ulven

Litteraturpriser

1990: Hartvig Kirans mindepris
1993: Obstfelderprisen
1995: Doblougprisen

Bøger af Tor Ulven

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

Tirsdag & fredag 12-17

Katalog 2023

0
Kurven er tom