Mo Yan

Mo Yan (f. 1955) blev for alvor kendt i Vesten da han i 2012 fik Nobelprisen i litteratur for sin ’hallucinatoriske’ prosa der forener ’saga, historie og samtid’. Mo Yans romaner blander fantastiske elementer og overnaturlige begivenheder med erfaringer fra forfatterens egen opvækst i Gaomi i Shandongprovinsen i det nordøstlige Kina.

Hans historier er fortalt fra ’den lille mands’ synsvinkel og altid med fantasien som modpol til den rene realisme. Som forfatter kombinerer Mo Yan sine egne landboerfaringer med en kinesisk variant af magisk realisme, og han er blevet sammenlignet med Gabriel García Márquez og William Faulkner. Mo Yan er blevet beskyldt for at være systemets mand, men hans romaner er både oprørske og kritiske i forhold til magthaverne.

Mo Yan betyder ‘tal ikke’, og det var hvad hans far lærte ham: tal ikke højt uden for husets fire vægge, så får du problemer. Og det gør Mo Yan heller ikke, men i sine bøger taler han og lægger ikke fingrene imellem i sin kritik af bureaukratisk ­snæversyn, nepotisme og korruption. I Kina er han en af de mest anerkendte og læste forfattere, og hans bøger er oversat til adskillige sprog.

 

Mo Yan

Litteraturpriser

2006: Fukuoka Asian Culture Prize XVII
2009: Newman-prisen for kinesisk litteratur
2012: Nobelprisen i litteratur

Artikler / Interviews

AFTENPOSTEN: HVEM ER MO YAN?
Nobelprisvinner. Ingen har som Mo Yan åpnet døren på gløtt til Kinas magiske verden. LÆS MERE!

SVT: DET HÄR ÄR MO YAN
”Överlycklig och vettskrämd” Så reagerade den kinesiske författaren Mo Yan när Peter Englund ringde upp och berättade att han belönas med Nobelpriset i litteratur. Men vem är han? LÆS MERE!

SVT SALES: MO YAN
Se trailer til program om Mo Yan. SE MED HER!

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

Tirsdag & fredag 12-17

Katalog 2023

0
Kurven er tom