Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er forfatter, dramatiker og scenekunstner. Hun er samisk med rødder i Kjøllefjord i Finnmark, men har boet i Paris siden 2011. Debutromanen Transit udkom i 2010, og i 2014 fulgte hendes anden roman, Trengsel (ikke udkommet på dansk). For romanen Forvandlingen (2018) modtog hun Havmannprisen. Hun har desuden skrevet fem børne- og ungdomsbøger.
Fra 2018 til 2020 var Kathrine Nedrejord husdramatiker ved Nationaltheatret i Oslo. Hun er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2023 for romanen Forbryder og straf (2022).

Litteraturpriser

2018: Havmannprisen for romanen Forvandlingen
2023: Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for Forbryder og straf

Artikler / Interviews

Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2023 med følgende begrundelse:

Forbryder og straf er Kathrine Nedrejords fjerde roman, og allerede med titlens klare reference til Dostojevskijs smertefulde mesterværk, opbygger Nedrejord en omfattende, monologisk og uforsonlig roman om voldens efterdønninger. Der er ingen tvivl om, hvem der fører ordet – det er offerets usmykkede og harmdirrende tale, vi er vidner til, og samtidig er Forbryder og straf en roman, som frygtløst blander polemik og fortvivlelse i en paradoksal og smertefuld dualitet.

 Det er ikke så tit, at man kommer i berøring med en litteratur, som så skarpt og utilsløret afviser tilgivelse og benådning som etisk og juridisk bestemmelse. Forbryder og straf er en roman om erstatning, ja, måske endda om hævn og erstatning. For drivkraften og den filosofiske bevæggrund, som denne både dvælende og energiske roman lægger for dagen, er et desperat og utilsløret krav om at blive hørt uden at blive afledt, uden at blive tvunget til at give efter eller at gå på kompromis.

 Med en imponerende litterær kontrol og med klogskab snarere end skånsomhed, med vrede snarere end selvransagende forbehold, fremskriver Nedrejord sit anklageskrift. Hun veksler effektivt mellem knappe, prekære, nærmest staccatoagtige ytringer og længere, velformulerede refleksioner. Forbryder og straf er en omfattende roman, som både er veltimet og aktuel og samtidig genopliver en forbindelse til for eksempel Nathaniel Hawthornes hjerteskærende Det flammende bogstav.

Bøger af Kathrine Nedrejord

Artikler/ interviews

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

Tirsdag & fredag 12-17

0
Kurven er tom