Johan Harstad

Johan Harstad, f. 1979 i Stavanger, er en af de nye store talenter i norsk litteratur. Han debuterede i 2001 med tekstsamlingen Herfra blir du bare eldre og året efter kom novellesamlingen Ambulanse, en samling historier som ifølge Aftenposten ”slår gnister” og fik Fædrelandsavisens anmelder til at udbryde: ”En digter er født!”

I foråret 2005 debuterede han som romanforfatter med Buzz Aldrin, hvor blev du af?, som en anmelder kaldte “en månefærd af en roman ... en indtrængende og underholdende fortælling – der først og fremmest handler om at overvinde tilværelsens iboende ensomhed”. En moppedreng af en roman som har sit navn fra astronauten Buzz Aldrin der i 1969 landede på månen sammen med Neil Armstrong.

 

Litteraturpriser

2002:  Årets litteraturtalent, Dagbladet
2007: Ungdommens kritikerpris
2008: Brageprisen
2010: Wesselprisen
2013: Osloprisen

Artikler/ interviews

UNIVERSITETSAVISA: Alarmerende god (anmeldelse af Ambulanse)
"Johan Harstad har fått strålende kritikker for sin nye novellesamling "Ambulanse". Dermed overlevde han den vanskelige andreboka." LÆS MERE!

STAVANGER AFTENBLAD: Mesterlig «Buzz Aldrin» (anmeldelse af tv-serien)
"Jeg så Lars von Triers «Riget» på kino, over fem timer, og etterpå ønsket jeg meg desperat fem timer til. Jeg så en sesong av «The Wire» i ett strekk. Bare søvnbehovet hindret meg i å se en til. Etter fire episoder og fire timer med tv-serien «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet», basert på Johan Harstads roman som jeg har lest og derfor vet hvordan utvikler seg, ville jeg bare ha timevis med mer, mer!" LÆS MERE!