Wojciech Kuczok

Wojciech Kuczok er født 1972 og opvokset i Chorzów ved Katowice i det sydvestlige Polen. Debuterede i 1999 med Fortællinger. For romanen Skarn modtog han i 2004 NIKE, den vigtigste polske litteraturpris. Romanen er filmatisereret og oversat til seksten sprog.

Wojciech Kuczok

Litteraturpriser

2004: NIKE-prisen

Artikler / Interviews

BERLINGSKE: POLSK MESTERVÆRK ★★★★★★ (anmeldelse af “Skarn”)
Velfortalt og gribende roman om opvæksten i en minearbejderby i kommunismens Polen … Romanens sproglige overskud formidles elegant af oversætterne, der også har skrevet et stemningsfuldt efterord, som man ikke må snyde sig selv for at læse. LÆS MERE!

INFORMATION: EN FAMILIE UEGNET FOR SMÅ BØRN (anmeldelse af “Skarn”)
… et formfuldendt, musikalsk poem, som man nyder læsningen af trods det barske indhold. Dermed være også sagt, at det er en fantastisk dansk oversættelse, vi præsenteres for … Måske kan sorg og fortræd vække kunstnerisk talent, men i dette tilfælde er det uforståeligt, at der er kunstnerisk overskud og æstetisk sans tilbage i den sønderbankede dreng, at han ikke bare har fået en stemme, men formår så eftertrykkeligt at tage afsked med fortiden, begrave barndomshjemmet og alt, hvad det rummede. Som ordkunstner går han til dels i fædrene fodspor, idet den voldelige, afstumpede far chokerende nok er billedkunstner. Men hans personlige, poetiske sprog, som allerede har affødt adskillige værker, er, forstår vi nu, i høj grad et opgør med netop farens normtyranni. Denne unge polske roman fortjener sin store udbredelse, og Batzer & co skal have stor tak, fordi vi også får lov at læse med. LÆS MERE!

LITTERATURSIDEN ANBEFALER “SKARN”
’Skarn’ er både et tidsbillede, en familiekrønike, et sociologisk studie og måske en art samfundskritik. Historien fra et gråt Polen er sjælden og anderledes, men alligevel genkendelig. Siderne vrider sig af mængden af uhyrligheder og optrin så groteske, at man både overvældes og frastødes. Men man drages også af dette mærkelige, levende hus med dets sære karikerede beboere. Satire vikler sig ind i kras socialrealisme, og man både klukker forsigtigt af grin og ømmer sig i hjertet. LÆS MERE!

VILLABYERNE: ET LYSENDE FYRTÅRN (anmeldelse af “Skarn”)
Det helt særlige ved denne bog, dét der gør, at den står tilbage i ens erindring som et lysende fyrtårn efter endt læsning, er dog, at det netop er menneskelig onskab, der skildres. For side om side med hadet og rådenskaben står kærligheden, og hånd i hånd med tragikken går en ukuelig humor og munterhed. LÆS MERE!

Bøger af Wojciech Kuczok

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

Tirsdag & fredag 12-17

0
Kurven er tom