SUCCESSEN KOM SNIGENDE

af | dec 22, 2023

Lars Ahn Pedersen
SUCCESSEN KOM SNIGENDE
En satsning på en ukendt norsk forfatter for syv år siden betyder, at Roskilde-forlaget i dag har fået plusser i regnskabet efter flere år med økonomisk smalhals.
Dagbladet Roskilde | 05.01.2010

ROSKILDE: Før i tiden plejede Arild Batzer med galgenhumor at sige, » at jo færre bøger, jeg udgiver, jo mindre bliver underskuddet.
« Det gør han ikke længere.
Den norskfødte forlægger befinder sig lige nu i en situation, han aldrig havde forestillet sig, da han i 1997 lukkede Roskilde Bogcafé og valgte at satse 100 procent på forlaget Batzer & Co.
Efter adskillige magre år, hvor han med nød og næppe fik økonomien til at løbe rundt, kom han i 2008 for første gang ud med et overskud, og det samme bliver tilfældet med 2009.
– Det er helt underligt at opleve. Vi har kæmpet for at overleve og har haft det held, at vi ejer det hus, vi bor i, så vi har kunnet låne penge i friværdien til at drive forlaget. Det har også været en fordel, at jeg ikke har en bestyrelse, som kræver, at jeg skal tjene en masse penge, men bare har skullet få det til at løbe rundt, siger Arild Batzer.
Imens fortsætter tingene med at gå hans vej. To af hans forfattere har i år vundet henholdsvis Nobelprisen i litteratur og Nordisk Råds Litteraturpris.
Aviserne flyder over med begejstrede anmeldelser, og flere af forlagets bøger sælger så godt, at der må trykkes nye oplag.
– Indtil for to år siden var det fantastisk, hvis en af bøgerne solgte 600 eksemplarer.
Man siger, at første oplag kun lige dækker udgifterne, og at man først tjener noget på andet oplag, men det var sjældent, at vi nåede dertil. Jeg er ikke typen, som vil gå ind på et casino og ligge 100.000 kroner ved rouletten, men det er faktisk det, jeg gør, når jeg udgiver en bog, siger han.

Bestselleren
Forklaringen på Batzer & Co.’ s succes skal man ikke lede længe efter. Den findes i skikkelse af den norske forfatter Per Petterson, som i 2007 fik sit internationale gennembrud med romanen » Ud og stjæle heste. « Det var året, hvor romanen vandt den prestigefyldte IMPAC-pris og blev kåret som blandt årets fem bedste bøger af både Time Magazine og New York Times Book Review.
Det betød, at danskerne også fik øjnene op for ham -i sådan en grad, at » Ud og stjæle heste « i dag er Batzer & Co.’ s absolutte bestseller med 20.000 solgte eksemplarer, hvoraf de 6000 er blevet solgt alene i år.
– Der er ikke den læsekreds herhjemme, som ikke har læst ham. Tidligere i år var vi til en litteraturfestival i Trekantsområdet i Jylland, hvor der mødte 500 op. Der er ingen nordiske forfattere, som har fået de litteraturpriser, Per Petterson har, og hvad angår salg i USA, er det kun Peter Høeg, som når op på siden af ham, siger Arild Batzer.
At danskerne for alvor har fået smag for Per Petterson, viser sig ved, at hans seneste bog, » Månen over porten, « der udkom for 14 dage siden, allerede har solgt over 1000 eksemplarer på trods af, at den ikke er en roman, men en gennemgang af forfatterens egne litterære forbilleder.

Vil ikke skifte
Men Arild Batzer har bestemt ikke fået succesen serveret, for da han begyndte at udgive Per Petterson i 2000, var der intet, der tydede på, at han havde fået fingre i et fremtidigt guldæg.
– Han var en forfatter, som kun solgte et par tusinde eksemplarer af sine bøger i Norge, og da jeg nævnte hans navn for min søster, havde hun aldrig hørt om ham, husker forlæggeren om sin nu så berømte landsmand.
Salgstallene var heller ikke imponerende herhjemme trods gode anmeldelser, men Arild Batzer blev stædigt ved med at få Per Pettersons bøger oversat, så Danmark i dag er det eneste land ud over Norge, hvor man kan få alles hans værker.
Det er samtidig forklaringen på, at Batzer & Co. stadig udgiver Per Petterson, for det er ingen hemmelighed, at flere større, danske forlag har forsøgt at lokke den populære forfatter over til dem.
Det fortalte Per Pettersons agent i en artikel i Weekendavisen, men tilføjede samtidig, at de holdt fast ved Roskilde-forlaget på grund af Arild Batzers entusiasme og kærlighed til litteraturen.
-Jeg har et særligt forhold til Per Petterson og hans agent. Han er min store forfatter, og forleden skrev han til mig, at » Danmark er mit hjemland, « fortæller Arild Batzer.

Fakta
2009 har budt på følgende højdepunkter for forlaget Batzer & Co. Den norske forfatter Per Petterson vinder Nordisk Råds Litteraturpris for romanen » Jeg forbander tidens flod. « Forlaget udgiver alle hans bøger på dansk.
To uger efter at Batzer & Co. udgiver den tysk-rumænske forfatter Herta Müllers roman » Mennesket er en stor fasan i verden, « bliver hun annonceret som modtager af Nobelprisen i litteratur.
Engelske The Times har Per Pettersons » Ud og stjæle heste « med som en af de 100 bedste bøger fra dette årti, som den eneste skandinaviske titel. Den norske avis VG udråber samme bog som årtiets bedste norske roman.
Informations anmeldere giver deres bud på årets julegave og ud af syv bøger er de to fra Batzer & Co.
Den ene er Herta Müllers roman, mens den anden er polske Wojciech Kuczoks » Skarn. « Neue Züricher Zeitung bringer den 17. december en artikel om forlaget.

Billedtekst: Arild Batzer kan takke sin norske landsmand, Per Petterson, for en stor del af forlaget Batzer & Co.’ s fremgang de senere år. Det har medført, at han har kunnet udgive andre norske forfattere så som Tore Renbergs » Mig og Yngve. « Foto: Jens Wollesen
Med 20.000 solgte eksemplarer er » Ud og stjæle heste « Batzer & Co. s suveræne bestseller.
Arild Batzer foran et udvalg af forlaget Batzer & Co.’ s udgivelser. I hånden har han Nobelprisvinderen Herta Müllers roman » Mennesket er en stor fasan i verden.«
Foto: Jens Wollesen

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

Tirsdag & fredag 12-17

0
Kurven er tom