Ola Bauer

Ola Bauer (1943-1999) nåede at skrive 10 romaner før han døde, 56 år gammel. Han debuterede i 1976 med Grafitti, en debut som ifølge den norske forfatter Johan Borgen gav “et udslag på 7,7 på Richters jordskælvsskala”. Han er en kultforfatter og en forfatternes forfatter. Hans bøger er sanselige, kompromisløse, de lugter og stikker og lægger ikke skjul på noget. Som Per Petterson skriver: Han er Sandemoses arvtager og Norges eneste genuine beatforfatter, nøgen, vild, en drømmer og en løgner med en sort humor, men først og fremmest er han en oprører og outsider som ikke kan sættes i bås.

Ola Bauer

Litteraturpriser

1982: Gyldendalprisen
1993: Oktoberprisen 
1998: Doblougprisen 

Artikler / Interviews

INFORMATION: EN STORMER I NORSK DRENGELIV
Essay: Iagttagelsens sanselighed opfører sig lystigt og lystent og gør sig her smukt gældende i norsk samtidslitteratur med syngende højtoner, om end næppe en oktav højere end hans medvidere i drengenes opvækst- og samværskonflikter og konsekvensagtige måde at løbe storm mod i liv og kunst. Bøgerne er oversat til dansk med liv og lyst. LÆS MERE!

RÅT OG MASKULINT. GENTOFTE BIBLIOTEK OG VILLABYERNE ANBEFALER OLA BAUER
Det opsigtsvækkende ved romanserien er den fantastisk intense stemning, som Ola Bauer formår at skabe i skildringen af først drengens vågnende seksualitet og senere desperationen og ukueligheden hos både den unge mand og den modne Tom. Bøgerne er både sansemættede og kompromisløse med masser af nerve. Tragedien, frustrationerne og en stor portion komik følges ad i romanerne. Det er råt og maskulint. Det er følsomt og elegant. LÆS MERE!

BERLINGSKE: OLA BAUERS OUTSIDER VENDER HJEM ★★★★★ (anmeldelse af Forløberen)
Anmeldelse: Fra Sandemose til Knausgård og Erlend Loe var og er oprøret mod de herskende samfundsnormer en rød tråd, og oprøreren over dem alle var Ola Bauer, Norges svar på de amerikanske beatdigtere. LÆS MERE!

LITTERATURSIDEN ANBEFALER HESTEHOVEDTÅGEN
Fuld af saft og kraft, sanselighed, sex, kærlighed og liv. ’Hestehovedtågen’ er en vidunderlig roman! (-) Jeg er helt solgt! ’Hestehovedtågen’ er en helt igennem kraftfuld roman, som Helga og som livet selv: Voldsom, blodig, kærlig, kompromisløst rå og frodig. Per Petterson kalder ham Sandemoses arvtager, jeg er bare slået omkuld! LÆS MERE!

POLITIKEN; EN STOR NORSK FORFATTER ♥♥♥♥♥ (anmeldelse af Hestehovedtågen)
Litterært fortsætter Ola Bauer en norsk vitalisme fra Aksel Sandemose og Agnar Mykle, men den er krydset med amerikanske beatforfattere som Charles Bukowski og Jack Kerouac, og hybriden er hans egen, også i den forrygende sproglige vitalitet. (-) Det er suveræn prosakunst. Også på dansk. Jannie Jensens oversættelse holder stilen uden en falsk tone, og hun holder tempoet i markedets mest hurtiggående joggingsko. For ikke at sige de mest velsmurte langrendsski. LÆS MERE!

Bøger af Ola Bauer

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

Tirsdag & fredag 12-17

Katalog 2023

0
Kurven er tom