Nobelprisvinder på Roskilde-forlag

af | dec 22, 2023

Lars Ahn, Dagbladet Roskilde Tidende
Nobelprisvinder på Roskilde-forlag
Tilværelsen har med et slag ændret sig for forlaget Batzer & Co. i Ringstedgade.

Torsdag den 10. oktober 2002 bliver en dag, som Arild Batzer aldrig glemmer. For den dag gik enhver forlæggers drøm i opfyldelse, da den ungarske forfatter Imre Kertész blev annonceret som vinder af Nobelprisen i litteratur. Det lille Roskilde-forlag Batzer & Co. er nemlig ene om at udgive ham herhjemme.
Her lidt over en uge efter har Arild Batzer stadig svært ved at fatte, hvad der er sket.
– Det har været en helt eventyrlig oplevelse. Ingenting bliver det samme efter det her, siger manden bag forlaget Batzer & Co., der tidligere gik undernavnet Roskilde Bogcafé.
Arild Batzer var til bogmesse i Frankfurt, da vinderen af Nobelprisen i litteratur blev offentliggjort. Selve offentliggørelsen fandt sted klokken 13, men allerede om formiddagen begyndte der at løbe stærke rygter på messen om, at Imre Kertész ville modtage prisen.
– Så jeg begyndte at få lidt sommerfugle i maven. Klokken 12.30 sad jeg til møde med en dame fra et norsk forlag, og det pudsige er, at jeg også havde et møde med hende i Frankfurt i 1998, da portugiseren José Saramago fik prisen. Hendes forlag udgiver ham, så dengang oplevede jeg, hvad det betød for et forlag at få en Nobelprismodtager, fortæller Arild Batzer.

Da det store øjeblik indtraf, gik der ikke længe, før den norskfødte Roskilde-forlægger modtog de første lykønskninger fra kollegerne.
– Pludselig åbnede alle døre sig for mig. Store forlag, som jeg tidligere knapt nok kunne få en aftale med, var overstrømmende i deres lykønskninger. Jeg følte mig helt omtumlet og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Så jeg gik uden for messehallen og satte mig på en sten i solen, tog mig en smøg og tænkte over livet. Jeg følte mig ret uarbejdsdygtig og var glad for, at jeg ikke havde flere aftaler den dag, siger han.

Udsolgt på to dage
Uden at fornærme Imre Kertész kan man roligt fastslå, at det var de færreste danskere, som havde hørt om ham inden Nobelprisen. Arild Batzer blev selv først opmærksom på den ungarske forfatter for et par år siden via en anden af forlagets udgivelser, “Flanørens blik” af svenskeren Ulf Peter Hallberg, der blandt andet rettede blikket mod Østeuropa.
Forlaget Forum forsøgte i 1996 at introducere Imre Kertész for danskerne med bogen “De skæbnesløse”, men det blev en salgsmæssig fiasko, og forlaget skrinlagde en planlagt udgivelse af bogen “Kaddish for et ufødt barn”.
– Jeg fik at vide, at Peter Eszterhás lå inde med et udkast til en oversættelse af “Kaddish…” og kontaktede ham. Det er en smuk og sælsom bog, der handler om at overleve Auschwitz, men også om at overleve overlevelsen, fortæller Arild Batzer.
“Kaddish for et ufødt barn” udkom i foråret på Batzer & Co. og modtog fremragende anmeldelser i flere dagblade, men alligevel var den indtil sidste uge kun solgt i 400 eksemplarer ud af et oplag på 1000 eksemplarer.
– Inden Frankfurt havde jeg faktisk et underskud på 25.000 kroner på den. Det er en smal bog, så i bedste fald håbede jeg, at den ville løbe rundt, og det var endda, hvis jeg skulle være optimistisk, siger Arild Batzer.
Men den situation ændrede sig drastisk efter Nobelprisen. Dagen efter blev der solgt 115 eksemplarer i landets boghandler, og i mandags var resten af oplaget væk. Batzer & Co. er nu gået i gang med at få trykt andet oplag af bogen og har desuden erhvervet sig rettighederne til at genoptrykke “De skæbneløse”. Sidstnævnte er planlagt til at udkomme den 10. december, hvor Nobelprisen uddeles.
– Normalt plejer boghandlerne kun at bestille en-to eksemplarer af vores bøger, men nu vil alle pludselig have den. En enkelt boghandler bestilte endda 40 eksemplarer, siger han.
Knapt så lille
I år er det fem år siden, at Arild Batzer besluttede at drosle ned for Roskilde Bogcafé og i stedet satse fuldt ud på sin forlagsvirksomhed. Han holder stadig til i lokalerne i Ringstedgade, og det sker, at der kommer en kunde forbi i bogcaféen (“men hvis jeg får det rigtige tilbud fra et antikvariat, sælger jeg gerne hele lageret. Jeg kan sagtens bruge pladsen”).
Gennem alle årene har Arild Batzer drevet forlaget ene mand – med hjælp fra frivillige og en kreds af venner – og målet har hele tiden været at introducere de danske læsere for kvalitetslitteratur af ofte ukendte forfattere.
Og ofte en lidt træg start er det lykkedes Batzer & Co. at få etableret sig på markedet. Faktisk i sådan en grad, at forlaget konsekvent omtales i de landsdækkende dagblade som “det lille, idealistiske kvalitetsforlag Batzer & Co.”, hvilket Arild Batzer er ved at være lidt træt af.
– Jeg så hellere, at det blev ændret til “det knapt så lille…”, for vi har snart udgivet 50 bøger, siger han. Men han klager dog ikke over opmærksomheden, og i forhold til forlagets størrelse mener han, at Batzer & Co. må være det forlag i landet, som får mest omtale i medierne.
Helt fra start af har Arild Batzer nemlig gjort meget ud af at få lavet ordentlig PR for sine udgivelser, blandt andet ved at hente forfatterne til Danmark og arrangere interviews med pressen. For eksempel var Imre Kertész på besøg i foråret, hvor han gav flere interviews og holdt foredrag i Politikens Hus (“han er et mildt menneske med en lavmælt humor”, lyder forlæggerens beskrivelse af sin Nobelprisvindende forfatter).
– Mange små forlag begår den store fejl at være tilfredse med at have udgivet en god bog, så den aldrig kommer ud over rampen. Det har altid været min filosofi at hente forfatterne her til landet og møde pressen, og det har sammen med bøgernes kvalitet været med til at give omtale, siger Arild Batzer.

Kultforlag
Men det er ikke kun litteratur-anmelderne, som har fået øjnene op for Roskilde-forlaget. Publikum er også så småt begyndt at lægge mærke til navnet Batzer & Co.
For eksempel har Olsen Bøger fortalt, at der kommer folk ind og spørger efter bøger fra Batzer & Co., og Arild Batzer har endda modtaget “fanbreve”, blandt andet fra en kvindelig læser som har købt samtlige af forlagets udgivelser.
– Normalt tænker folk ikke over, hvilket forlag der har udgivet bogen. Jeg har dog hele tiden håbet at gøre dette her til et kultforlag, hvor folk går lige så meget efter navnet som efter bøgerne, siger han.
Og så kan Arild Batzer ikke lade være med at påpege, at det faktisk er lidt naturstridigt, at et forlag som Batzer & Co. overhovedet kan eksistere på et marked, hvor den smalle litteratur har det sværere og sværere, og hvor det mere er reglen end undtagelsen, at forlagene sætter penge til på at udgive udenlandske forfattere.
– Når jeg møder folk fra de store forlag, siger de tit: “Flot program, men hvad lever du egentlig af?” Og jeg må blive dem svar skyldig. At forlaget har en fornuftig økonomi, hører til miraklernes verden. På en eller anden måde har de fleste af vores bøger præsteret at løbe rundt rent økonomisk. På den anden side er der kun en mund, der skal mættes, for jeg laver det hele selv, siger Arild Batzer.

Dagbladet Roskilde Tidende november 2002

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

batzer@batzer.dk

Katalog 2023

0
Kurven er tom