Lutz Seiler

Lutz Seiler er født i 1963 
i Thüringen. Som ung arbejdede han som tømrer og murer, men blev under sin værnepligt interesseret i litteratur og begyndte at skrive. Indtil begyndelsen af 1990 studerede han historie og tysk ved Martin Luther-Universitetet i Halle (Saale). I 1990 flyttede han til Berlin, hvor han arbejdede som tjener i et par år. Derefter fulgte længere ophold i Rom, Los Angeles og Paris. I begyndelsen skrev han hovedsageligt digte og essays, senere også noveller og romaner.
I 2007 modtog Seiler Ingeborg Bachmann-prisen for sin fortælling Turksib. Han modtog i 2014 Tysklands største litteraturpris, Deutscher Buchpreis, for sin debutroman Kruso. Hans anden roman Stern 111 blev tildelt Leipziger Buchpreis i 2020. I juryens begrundelse hed det bl.a., at romanen stråler på hver eneste side, og det gør den med en menneskevenlig humor. Seiler beskriver kunstfærdigt nyordningen af ting i et rum uden regler og fortæller sanseligt om den pludseligt forandrede hjerterytme i Berlins centrum efter Murens fald.
Seiler bor med sin kone i Wilhelmshorst og Stockholm.

 

 

Lutz-Seiler

Litteraturpriser

2002: Anna Seghers-prisen
2007: Ingeborg Bachmann-prisen
2014: Uwe Johnson-prisen
2014: Deutscher Buchpreis
2020: Leipziger Buchmesses store pris

Artikler/ interviews

SWR2: UGENS BOG - KRUSO (interview med Lutz Seiler på tysk)
Kruso ist der erste Roman des Lyrikers Lutz Seiler. Ein phantastisch-sinnliches und hochspannendes Buch über die Zeit vor und nach der Wende. LYT MED HER!

LUTZ SEILER OM KRUSO, DEL 1
Lutz Seiler fortæller om sin roman Kruso (tysk tale!). SE MED HER!

LUTZ SEILER OM KRUSO, DEL 2
Lutz Seiler fortæller om sin roman Kruso (tysk tale!). SE MED HER!