Leonid Tsypkin

Leonid Tsypkin (1926-1982) blev født i Minsk. Livet i hans jødiske familie var ikke nemt, hans far og flere andre familiemedlemmer blev arresteret under Den store terror i 1934 og hans mor og søster blev myrdet i ghettoen i Minsk efter den tyske invasion i 1941. Som uddannet læge søgte han under Stalins antisemitiske kampagne i 1950 dækning blandt personalet på et psykiatrisk hospital ude på landet, senere arbejdede han som patolog og forsker. To gange søgte han om udrejsetilladelse fra Sovjetunionen, men fik afslag, hvilket førte til at han blev fyret fra sit arbejde og måtte ernære sig som oversætter af lægevidenskabelige tekster fra engelsk.
Hele livet havde Tsypkin en drøm om at blive skønlitterær forfatter. Ifølge hans søn, der emigrerede til USA, benyttede han enhver lejlighed til at skrive, men han måtte kæmpe med ordene, rettede i teksten i det uendelige og skrev uden udsigt til at blive publiceret. En sommer i Baden-Baden er et resultat af Tsypkins livslange besættelse af Dostojevskij. Første afsnit af romanen blev offentliggjort i et emigranttidsskrift i New York i 1982, syv dage før hans død.

Leonid Tsypkin
Artikler / Interviews

POLITIKEN: DOSTOJEVSKIJ PÅ FALITTENS RAND (anmeldelse af En sommer i Baden-Baden)
Den ukendte læge Leonid Tsypkins roman om Dostojevskijs ægteskab var en sensation, da den takket være Susan Sontag vendte tilbage til Rusland fra USA. Nu er det sindrige værk heldigvis også nået til Danmark … (Er det) så også en god bog? Ja, det er det … (Tsypkins) stille standardsprog er smukt i lange, leddelte episoder på flere sider med utallige, melodiske indskud og umærkelige overgange mellem hans egen tid og rejse og så Dostojevskijs tid og rejse. Sammenfletningen af de to spor er elegant og uhyre musikalsk … Og efter at have lagt bogen fra sig mærker læseren, at hun har været i selskab med levende mennesker – endda så vanskeligt forståelige mennesker som Fjodor Mikhajlovitj Dostojevskij og hans hengivne, totalt udsatte og netop i hengivelsen mærkeligt stærke kone. LÆS MERE!

DIE ZEIT: ZÄRTLICH, MIT WUCHT (anmeldelse af En sommmer i Baden-Baden)
Eine Entdeckung: Der amerikanische Arzt Leonid Zypkin schrieb ein einziges Buch – und es ist herrlich. LÆS MERE! 

DAGBLADET: ET MESTERVERK OM DOSTOJEVSKIJ (anmeldelse af En sommmer i Baden-Baden)
En bortgjemt perle skrevet av skjebnetung forfatter. LÆS MERE!

Bøger af Leonid Tsypkin

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

Tirsdag & fredag 12-17

Katalog 2023

0
Kurven er tom