FIK NOBELPRISVINDER FORÆRET

af | dec 13, 2023

Lars Ahn Pedersen
FIK NOBELPRISVINDER FORÆRET
Nobelprisen i litteratur gjorde med et slag den tyskrumænske forfatter Herta Müller til en bestseller for Batzer & Co.

ROSKILDE: Der var ikke meget, der tydede på, at Roskilde-forlaget Batzer & Co. ville tjene penge på at udgive den tysk-rumænske forfatter Herta Müllers roman fra 1986, » Mennesket er en stor fasan i verden. « Efter 14 dage havde den kun solgt 60 eksemplarer ud af et oplag på 600, men så offentliggjorde Nobelkomitéen i Stockholm, at hun var dette års modtager af Nobelprisen i litteratur.
Kort efter var hele første oplag væk, og forlægger Arild Batzer er nu i gang med at sende fjerde oplag i trykken og kan se tilbage på 4500 solgte eksemplarer.
Samtidig kan han sende en venlig tanke til oversætteren Karsten Sand Iversen, der introducerede ham for Herta Müllers forfatterskab.
Inden Batzer & Co.
havde et andet lille forlag forsøgt at udgive tre af hendes bøger på dansk, men med meget pauvre salgstal til følge.
– Og han nåede at sende en stor del af bøgerne til forbrændingen, konstaterer Arild Batzer om sin uheldige kollega, som dermed ikke får glæde af Nobelprisen.
Han kan også ærgre sig over, at han afslog at udgive bog nummer fire, for det fik Karsten Sand Iversen til at henvende sig til Batzer & Co. med en nærmest færdig oversat roman.
– Det var nærmest en foræring, siger Arild Batzer, som i 2002 også oplevede at have en Nobelprisvinder i sin stald, da den ungarske forfatter Imre Kertész modtog den prestigefyldte pris.
– Men han solgte ikke nær så meget og så hurtigt som Herta Müller, siger han.
Herta Müllers seneste roman har i kølvandet på Nobelprisen solgt en halv million eksemplarer i Tyskland, men det bliver ikke Batzer & Co., som kommer til at udgive i Danmark, da Gyldendal har sat sig på rettighederne. Det får dog ikke Arild Batzer til at opgive håbet om at få fat i flere af hendes titler.
– Flere af hendes bøger er ikke tilgængelige på dansk, og så brænder Gyldendal ikke på samme måde for forfatterskabet, som jeg gør, så nu må vi se, hvad der sker, siger han.

Billedtekst: Første oplag af Herta Müllers roman udkom, inden hun fik Nobelprisen i litteratur, men på de efterfølgende oplag har Arild Batzer fået tilføjet den på omslaget.

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

Tirsdag & fredag 12-17

0
Kurven er tom