AT UDGIVE BØGER MED HJERTET
Flensborg Avis bragte en kronik om ET LILLE, MEN SUCCESRIGT FORLAG I ROSKILDE, DER LEVERER GALSKAB OG HUMOR PÅ ISLANDSK OG NORSK. Kronikken, der er skrevet af lederen for Nordisk Informationskontor i Flensborg, roser forlaget og tre af dets nye bøger og skriver: “Man må ubetinget prise nicheforlag som Batzer og co, der hele vejen satser på kvalitet.”
Flensborg Avis | 08.09.2009 | Side 19 | 1335 ord
At udgive bøger med hjertet
Litteratur. Kronikken handler om et lille, men succesrigt forlag i Roskilde, der leverer galskab og humor på islandsk og norsk.
Af Anette Jensen
Forleden kunne man læse med store overskrifter, at Gyldendal kommer ud med betydeligt underskud i år. Samtidig blev det understreget, at det er de små nicheforlag, som klarer sig godt. I Roskilde ligger det lille forlag Batzer og co, som udsender den ene interessante udgivelse efter den anden. Forlaget er et enmandsforetagende, det drives af nordmanden Arild Batzer, og her udgives kun de bøger, som forlagsmanden brænder for. Han udgiver bøger med hjertet, som han udtrykker det. Og blandt hjertesagerne er der ikke så få spændende nordiske forfatterskaber. Naturligvis er Norge overrepræsenteret. Her stammer forlæggeren fra, men samtidig er Norge også det land i Norden, som for øjeblikket har de interessanteste forfattere – efter min mening, skarpt fulgt af Island.
Jeg vil her gerne præsentere tre af de forfattere, Batzer udgiver. Tre stjerneforfattere, ubetinget – to nordmænd og en islænding. Alle velegnede til efterårets læsning, hvad enten det er i enrum eller i læsekredse.
Tore Renberg
En norsk forfatter, man ubetinget bør lægge mærke til er Tore Renberg. Han betragtes som det nye stjerneskud i norsk litteratur, har allerede modtaget en række priser for sine romaner om Jarle Klepp, en ung teenager i 1990″rnes Stavanger.
Tidligere på året udsendte Batzer og co den stærkt anmelderroste “Mig og Yngve”. Og for at sige det ligeud, jeg har været totalt opslugt af romanen, som både er sørgelig, smuk, vanvittig og fascinerende. Læseren følger gymnasieeleven Jarle gennem tre uger, der sætter afgørende præg på hans liv. På overfladen er tingene i orden. Jarle er nær ven med Helge, og tillige har han kæreste, den flotte og kvikke Katrine. Jarle og Helge er punkere og oprørere og på sin vis blændende naive.
De vil opstyrte samfundet, foragter alle med penge i det olierige Stavanger, og de kalder hinanden Che og Fidel. De spiller i rockband, og livet er for dem tilsyneladende som for mange andre teenagere. Men under overfladen lurer problemerne i Jarles liv. Forældrene er skilt, og faderen er voldelig alkoholiker. Og en skønne dag slår lynet ned, en ny dreng kommer ind i klassen. Jarle forelsker sig i sin totale modsætning, den bløde, drømmende og anderledes Yngve.
Romanen er altså også en bog om kærlighed til samme køn, en buldrende og for Jarle vanvittig forelskelse, der vender op og ned på alt. Forfatteren skildrer dette dilemma i Jarles liv blændende. Romanen har en stemming og et univers, man som læser forsvinder ind i og ikke ønsker skal ophøre! Derfor kan man glæde sig over, at forfatteren allerede har flere bøger på vej om Jarle. Romanen “Kompagni Orheim” om Jarles barndom er allerede udgivet på dansk af Batzer og co. En tredje roman er afsluttet og venter på dansk oversættelse, og en fjerde roman med samme hovedperson er på vej.
“Mig og Yngve” er blevet sammenlignet med “Forbandede ungdom” og “Den kroniske uskyld”. Den er tillige glimrende filmatiseret, var årets bedste norske film i 2008, og vandt i øvrigt prisen som bedste nordiske film på Nordische Filmtage i Lübeck i år.
Per Petterson
Det er noget af et scoop, at Batzer fik forfatteren Per Petterson ind i sin fold. Batzer har udgivet meget af Pettersons forfatterskab på dansk. Syv romaner er det blevet til. I år kom “Jeg forbander tidens flodd på dansk, den roman som fik Nordisk Råds Litteraturpris tidligere på året. Hovedpersonen Arvid Jansen, som vi har fulgt igennem de andre romaner er nu 37 år. Året er 1989, og muren er faldet, men Arvid er stadig erklæret socialist, dog med den resignation, som oftest kendetegner gamle 68″ere.
Bogens titel er hentet fra et digt af Mao, der var en af Arvid Jansens politiske stjerner. Ligesom en række andre norske maoister lod Arvid sig proletarisere og tog arbejde på en fabrik. I morens øjne forspildte han dermed chancen for et andet liv, end det hun selv havde haft ved samlebåndet på chokoladefabrikken Freia. Og det er netop Arvid og hans danske mor, der er omdrejningspunktet i denne roman. Moderen har fået konstateret kræft, hun har brug for at gennemtænke sit liv. Og hun vender derfor tilbage til Nordjylland, hvor hun havde sin opvækst.
Arvid følger efter hende, han har også behov for at tænke tingene igennem, han står nemlig foran en skilsmisse. Og han har brug for sin mor, selvom hans begrundelse for at rejse er at støtte hende!
I et par intense døgn følger vi Arvid og hans mor, som hver især og sammen forsøger at få styr på livet på trods af sygdom og krise. Nok er mor og søn tæt på hinanden, men de har begge svært ved at sætte ord på det, der brænder på. Romanen fortæller om historiens ubønhørlige malstrøm.
Tiden løber, og vi kan ikke løbe fra vore valg i tilværelsen. Petterson skriver om dette tema med nerve og engagement. Som læser gribes man af hans skæbnebeskrivelser, og man venter altid med længsel på næste udgivelse fra hans hånd.
Egentlig er det romanen “Ud og stjæle heste” fra 2004, som har fået den største medieomtale. Den er ubetinget fremragende. Med romanen fik forfatteren sit internationale gennembrud, den er oversat til 40 sprog og har solgt mere end 300.000 eksemplarer verden over. En filmatisering er på vej.
Jón Kalman Stefánsson
Takket være Batzer og co er en højst interessant islandsk forfatter omsider tilgængelig for danske læsere. Det drejer sig om Jón Kalman Stefánsson, som er født 1963 og har udgivet ti bøger. Batzer har i år udsendt “Sommerlys og så kommer natten”, forfatterens første bog på dansk og på mange måder en typisk islandsk roman: stor humor, grænsende til det groteske, magisk realisme og utrolige menneskeskæbner. Handlingen foregår i en lille tilsyneladende ubetydelig flække på Islands vestkyst. Og så viser byen sig alligevel at rumme de mest fantastiske historier. Først og fremmest er der den gådefulde direktør for byens trikotagefabrik.
Han har en smuk kone, flot bil og stort set alt, hvad andre kun kan drømme om. Alligevel sætter han det hele over styr og helliger sig sin hovedinteresse astronomien. Så er der vennerne Dávid og Kjartan.
På trods af advarsler bygger de en lagerbygning på et sted, hvor der engang har fundet et mord sted. Nu må de leve med spøgeri og alskens troldom.
Så er der også Matthias, der som en af de få har forladt den lille flække, har været rundt i den store verden og nu vender hjem til sin ungdomskæreste. En lang række andre excentriske personer væves ind i fortællingen, og forfatteren skriver om menneskers livsvilkår, deres håb og drømme, tossede idéer og voldsomme lidenskaber. Forfatteren forstår at skære sine historier om disse menneskeskæbner, så læseren fanges ind.
Selv siger forfatteren i et interview i anledning af den danske udgivelse:
“Ja, jeg kan ikke sige, hvordan historierne opstår. At skrive er for mig som en rejse. Jeg ved ikke om jeg skal øst eller vest, men jeg kender stemningen og musikken på rejsen. Og så har vi jo i Island haft tradition for at fortælle historier lige siden de islandske sagaer. Når to islændinge mødes, er der altid en, der begynder at fortælle historier, og det farver nok vores litteratur”.
Romanen indbragte Jón Kalman Stefánsson Islands største litteraturpris i 2005, og i 2007 blev den nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Forfatteren har fået sine bøger udgivet på flere europæiske sprog, og man kan kun håbe, at Batzer har flere bøger af denne islandske forfatter på listen over kommende udgivelser.
Man må ubetinget prise nicheforlag som Batzer og co, der hele vejen satser på kvalitet. Arild Batzer siger selv, at han har lært af sin far at kæmpe for det, man tror på – faderen var aktiv i den norske modstandsbevægelse. Og så har en god lærer også inspireret ham til at læse. Vi har meget at takke ansvarlige forældre og gode lærere for.
Læs mere om forlaget på: www.batzer.dk
Anette Jensen er leder af Nordisk Informationskontor i Flensborg