Per Petterson

Per Petterson (f. 1952 i Oslo) voksede op med en dansk mor der arbejdede på en chokoladefabrik, og en far der først arbejdede på en skofabrik og siden som skovarbejder. Hjemmet var ikke udpræget bogligt, men Petterson beskriver moren som en intellektuel, der læste alt, hvad hun kunne slæbe hjem fra biblioteket – Günter Grass, James Joyce og Victoria Holt.

Per Petterson debuterede i 1987, og er blevet sammenlignet med forfattere som Hemingway, Faulkner og Hamsun. Han har modtaget en lang række litterære priser, både i Norge og i udlandet. Han har bl.a. modtaget Brageprisen for romanerne I kølvandet og Jeg forbander tidens flod, mens Ud og stjæle heste og Jeg forbander tidens flod begge er blevet hædret med Kritikerprisen. Det helt store internationale gennembrud fik han med romanen Ud og stjæle heste, der blev tildelt Independent Foreign Fiction Prize og IMPAC-prisen. Romanen er oversat til 50 sprog og er solgt i mere end en million eksemplarer verden over.
I 2009 modtog han Nordisk Råds Litteraturpris for Jeg forbander tidens flod.

Per Petterson

Litteraturpriser

1993: Nota Bene Bokpris
1996: Oktoberprisen
2000, 2008: Brageprisen
2003, 2008: Kritikerprisen
2003, 2012: Bokhandlerprisen
2003: Klassekampens Litteraturpris
2006: Le Prix Littéraire Européen Madeleine Zepter
2006: Le Prix Millepages
2006: Independent Foreign Fiction Prize
2007: Prix des Lecteurs de littérature européenne
2007: International IMPAC Dublin Literary Award
2009: Nordisk Råds Litteraturpris
2012: Gyldendalprisen
2016: Aschehougprisen

Artikler / Interviews

DET ER BØGERNE, SOM FÅR PER PETTERSON OP OM MORGENEN. MEN DA NEDLUKNINGEN RAMTE, KUNNE HAN HVERKEN LÆSE ELLER SKRIVE
Interview i Kristeligt Dagblad:
”Sommetider har jeg også rent fysisk forestillet mig, at bogreolen var en dør, som jeg kunne gå ind gennem og komme ud i et helt andet rum, og der var der sol!”, siger han og lyser op i smil, mens han laver en bevægelse med hænderne, som om han trækker et forhæng til side. ”Sådan drømte jeg som dreng tit om bogreolen som et rum fyldt af sol, så det lyder jo helt kristent. Men det er nok først og fremmest bogreolen, der er min perleport.” LÆS MERE!

PER PETTERSON: “JEG VILLE VÆRE NORSK FORFATTER, IKKE SCANDINAVIAN STAR-FORFATTER”
Interview i Information:
I sin nye bog ’Mit Abruzzo’ har den hæderkronede norske forfatter Per Petterson sluppet fiktionen og kastet sig over dagbogsformen. Vi tog på besøg i Oslo, hvor han fortalte om at skrive om Scandinavian Star-branden, der dræbte store dele af hans familie, og om en ny forms frihed. LÆS MERE!

BBC RADIO 3: PORTRÆT AF PER PETTERSON
Profile of the leading writer in Scandinavia and one of the top contenders for the Nobel Prize. Recorded on location in Oslo, Norway, and Petterson’s writing hut in the country. LYT MED HER!

LOUISIANA LITERATURE 2013: THE MARGINS ON YOUR SIDE
Meet Per Petterson, one of the finest Norwegian writers, who talks about writing between the lines and playing with what’s not being told. And about a country that’s flooded with money! SE HER!

PER PETTERSON OM SIN OPVÆKST I VEIVET
Forfatter Per Petterson intervjues om sin oppvekst på Veitvet i forbindelse med prosjektet “er det her jeg hører til”. SE HER!

THE QUARTERLY CONVERSATION: PER PETTERSON AND THE MASCULINE QUESTION
ESSAY: Perhaps it is the darkness that swallows the Scandinavian sun come November of every year. Perhaps it is the snow, which blankets a landscape as threatening and rugged as it is beautiful. Perhaps it is his own personal tragedy, but whatever the cause, few modern authors can so eloquently, so simply, and so hauntingly write about death in a manner that is both as timeless and as profoundly pertinent to our present circumstance as Per Petterson. LÆS MERE!

LITTERATURSIDEN.DK ANBEFALER TIL SIBIRIEN
Per Petterson skriver fantastisk godt; ordene flyder, historien er god og personerne levende og troværdige. For mig personligt gør det så heller ikke noget, at den lille havneby, romanen foregår i, er min by – Frederikshavn. Hovedpersonen er jo vokset op på vejen overfor, hvor jeg bor nu. Hun har badet ved den samme strand som mig og stået på den samme havn og set færger lægge til med blæsten i ansigtet. Jeg føler, jeg kender hende, og det er jeg glad for! LÆS MERE!

INFORMATION: OM PER PETTERSONS TRANG TIL NATTEVANDRING (anmeldelse af Månen over porten)
… bogen er så sindrigt kombineret, at den etablerer en guirlande, en snor, der bugter sig labyrintisk gennem år af erindring og rejser. Den binder en sløjfe i det afsluttende titelessay, der fortæller om Per Pettersons trang til nattevandring i det totale mørke rundt om hans landlige hjem, som en tilstand at synke ned i, en kropslig osmose, hvor jeg og mig viskes ud eller flyder sammen. Og så flyder desuden bøgerne ind og ud af ham undervejs i hans mægtige belæsthed og identitetssøgen. Han associerer sig med beslægtede ånder, ørkenkendere som Sven Lindqvist, Saint-Exupéry, Isabella Eberhardt, dertil Bob Dylan og Rimbaud, Jack London, og det er for læseren som lys i mørket, men månen kaster så sit ubarmhjertige skær over landskabet, den kaster hans skygge frem som skel mellem krop og ikke-krop. LÆS MERE!

BERLINGSKE: DU STORE LÆSER ★★★★★★ (anmeldelse af Månen over porten)
Månen over Porten er en lille samling essays med undertitlen »Litterært og personligt«, heri møder vi læseren Petterson, og vi præsenteres for litteraturelskerens rene, uforfalskede lidenskab … Det er en næsten euforisk lykketilstand at få del i hans litterære oplevelser. Han har en evne til at formidle litteratur med en smittende energi, der udpeger lokkende spor hele vejen hen til nærmeste bibliotek. Ukrukket og stilfærdig antiintellektuel fremstår han. LÆS MERE!

POLITIKEN: EN SÆRLIG BOG SKREVET DIREKTE TIL MIG ★★★★★ (anmeldelse af Månen over porten)
»Det var snarere som om alle bøgerne på mystisk vis var skrevet direkte til mig og jeg var den eneste læser fordi jeg havde brug for dem«, skriver Per Petterson i forordet til Månen over Porten.
Allerede her har han mig med et fast tag i krebsen. For lige præcis sådan har jeg jo også haft det. Har det faktisk stadigvæk sådan og mærker fra samme øjeblik, jeg begynder at læse denne essaysamling med undertitlen ‘ Litterært og personligt’, at ‘ Månen over Porten’ er sådan en særlig bog skrevet direkte til mig. LÆS MERE!

BERLINGSKE: MESTERLIG ★★★★★ (anmeldelse af Jeg forbander tidens flod)
Det er en smukt oversat roman, der i sig selv er en kæp i tidens hjul og derfor kræver en tålmodig læser, som så til gengæld belønnes med en stor læseoplevelse og et kig ind i de afkroge af vores natur, der ikke kun rummer det, mennesker skammer sig over. LÆS MERE!

JYLLANDS-POSTEN: ARVÌD JANSEN PÅ DYBT VAND ★★★★★ (anmeldelse af Jeg forbander tidens flod)
Per Petterson er en virtuos, når det gælder om at beskrive de fåmælte eksistenser i en verden af larmende fortielser. Uden de store fagter lister han det inderste af sine lukkede figurer op, mens han fastholder det gådefulde ved dem.
Sådan fungerer det også i den nye roman, som har et Mao-citat som titel og er en usandsynlig fin, eftertænksom roman om menneskets nytteløse kamp mod tidens uafvendelige gang. LÆS MERE!

POLITIKEN: PETTERSON KAN LÆSES MED GLÆDE 

På sin anti-opsigtsvækkende måde udfolder Per Petterson et af tidens store forfatterskaber. Både tidsbundet og tidløst. (-) Per Pettersons litteratur er en oase af ukrukket stilfinhed og jordnær klogskab. Man læser ham, synes jeg, med samme glæde som man læser Marilynne Robinson og med samme frydefulde skræk som man læser Raymond Carver. LÆS MERE!

NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS: INTERVIEW OG TAKKETALE
Uddeling af Nordisk Råds litteraturpris samt interview med prisvinder Per Petterson under Nordisk Råds session i Stockholm 2009. SE MED HER!

POLITIKEN: PRIS TVINGER PETTERSON UD AF SKRIVEHYTTEN
Portræt af den norske forfatter Per Petterson, som netop har vundet Nordisk Råds Litteraturpris 2009. LÆS MERE!

INFORMATION: ‘HAN SKULLE BARE HAVE DEN PRIS’ 

Den norske forfatter Per Petterson forener det smalle med det brede, så både høj som lav kan læse med. I går blev han hædret med Nordisk Råds Litteraturpris for romanen ‘Jeg forbander tidens flod’. Fuld fortjent, lyder det fra forfatteren Helle Helle, der selv var nomineret. LÆS MERE!

FORLAGET OKTOBER: PER PETTERSON TILDELT THE INTERNATIONAL IMPAC DUBLIN LITERARY AWARD

I dag ble Per Petterson tildelt den prestisjefylte litterære prisen The International IMPAC Dublin Literary Award for sin roman UT OG STJÆLE HESTER. LÆS MERE!

AFTENPOSTEN: PETTERSON “STJAL” PRIS FRA VERDENSNAVN
Forfatteren Per Petterson ble i går tildelt en prestisjefylt britisk litteraturpris for romanen “Ut og stjæle hester”. LÆS MERE!

LITTERATURSIDEN ANBEFALER UD OG STJÆLE HESTE
“Ud og stjæle heste” er en vedkommende roman om forholdet mellem fædre og sønner. Den er mit første bekendtskab med Per Petterson, og sikke et bekendtskab! Velskrivende, stilsikker og med en god historie i pennen. Han slutter sig til kredsen af spændende norske forfattere. Der er litterær grøde i nordmændene – med tryk på mændene. Hold øje med dem! LÆS MERE!

VG: LIVET ER IKKE GRATIS (anmeldelse af Ud og stjæle heste)
Per Pettersons nye roman «Ut og stjæle hester» handler om hvordan livet ditt ikke er noe du får med deg gratis. LÆS MERE!

BERLINGSKE: DRENGELIV ★★★★★★ (anmeldelse af Ekkoland)
For godt en måned siden udkom debutbogen “Aske i munden, sand i skoen” fra 1987 og allerede i dag udkommer romanen Ekkoland fra 1989. Med oversættelsen af disse bøger har forlaget Batzer & Co. lavet en flot cirkel om det lille, men i kunstnerisk forstand store norske forfatterskab. LÆS MERE!

POLITIKEN: INTET ER SÅ GODT SOM AT VÆRE 12 (anmeldelse af Ekkoland)
Længe inden norske Per Pettersons internationale succes Ud at stjæle heste havde han skabt sit helt eget univers og fundet tonen. Det ses i romanen Ekkoland, der er en lille perle om drengelivets sansninger af himmel og hav, krop og kraft og om en families uudtalte spændinger. LÆS MERE!

DAGBLADET: KRAFT OG SÅRBARHET (anmeldelse af Ud og stjæle heste)
Per Pettersons femte roman «Ut å stjæle hester», handler om mannfolk. LÆS MERE!

THE NEW YORK TIMES: O, BROTHER (anmeldelse af Til Sibirien)
It would be inaccurate, and not a little rude, to suggest that the Norwegian writer Per Petterson burst out of nowhere last year with the stateside success of his novel “Out Stealing Horses”— Norway, after all, isn’t nowhere — but American readers could be forgiven for feeling that way. LÆS MERE!

NRK: PER PETTERSON – ET PORTRETT
Dette portrettet ble laget rett etter utgivelsen av Jeg forbanner tidens elv i 2008, og vi møter ham blant annet på småbruket hans i Høland. SE MED HER!

THE NEW YORK TIMES: CAST ADRIFT BY GRIEF, MOURNING BECOMES ARVID (anmeldelse af I kølvandet)
Over the last two decades Per Petterson has established himself as one the finest writers in his native Norway, publishing six works of fiction there (several were translated and published in Britain) and winning the Norwegian Critics Prize for Literature and the 2006 Independent Foreign Fiction Prize. With “In the Wake” … Mr. Petterson is finally introduced to readers this side of the Atlantic. LÆS MERE!

RITT LÆSER PER PETTERSON

Ritt Bjerregarrd bliver i et interview i Information spurgt om hvad hun læser

“Lige nu læser jeg alle Per Pettersons bøger, og jeg nyder den seneste, Månen over porten, hvor jeg får lyst til at læse alle de bøger, han selv har haft glæde af at læse. Nogle, fordi jeg for længe siden har læst dem, og fordi han fortæller mig noget nyt om dem. Andre, fordi jeg slet ikke har læst dem.”

SPROGET BETYDER DET HELE

Naja Marie Aidt om Per Petterson

Naja Marie Aidt er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris med novellesamlingen ‘Bavian’. Men hun er også en stor læser. Her fortæller hun om de bedste bøger, hun har læst i år, om hvad litteratur betyder for hende, og om at læse professionelt
Naja Marie Aidt kan slet ikke få sig selv til at udpege den bedste bog, hun har læst i år, men Per Pettersons Ud at stjæle heste er en værdig kandidat, mener hun:

“Han har en måde at beskrive ting på i et enkelt og samtidig elegant sprog, som ikke føles skrabet. Der er en enorm rytme i sætningskompositionen.”

“Forrige jul forærede jeg hans I kølvandet til alle, jeg gav gaver – ingen af dem syntes om den! Der skete jo ikke noget, syntes de, og det viser vel noget om, hvorfor bestsellere er bestsellere,” funderer Naja Marie Aidt. “Men for mig er han et eksempel på, hvordan en spændende historie kan kombineres med et fantastisk sprog.”

NÅR JEG LÆSER PER PETTERSON

Naja Marie Aidt i et interview i Politiken

Romangenren har du ikke prøvet endnu, men hvis du ser ud over det litterære landskab, hvordan ville du så ønske, din roman skulle se ud?

“Som en roman af Per Petterson fra Norge. Hans roman ’I kølvandet’ er noget af det bedste, jeg har læst. Eller ’Det store stilehæfte’ af Agota Kristof. Det er historier med en stor enkelhed. Hos Per Petterson er det næsten kun hovedsætninger, men syntaksen er formidabel. Selvfølgelig elsker jeg som læser Dostojevskij eller ’Anna Karenina’, men når jeg læser Petterson og Kristof, kan jeg se, hvorfor man skal skrive en roman. Deres bøger kan ikke skrives på andre måder. Helt uden fyld.”

NU SIDDER JEG MED I KØLVANDET OG SPARER

Kirsten Hammann læser Per Petterson

“Min veninde Helle Helle havde opfordret mig i månedsvis til, at jeg skulle starte med ‘I kølvandet’, men den var udsolgt, så jeg tog ‘Ud og stjæle heste’. Og den var fantastisk! Jeg forstår godt, at den har modtaget nogle af verdens største bogpriser. Stort tomrum, da den var slut. Og nu sidder jeg med ‘I kølvandet’ – og sparer! Læser så langsomt, jeg kan, fordi jeg ikke vil have bogen til at stoppe. Jeg er på weekend uden boghandel og bibliotek i nærheden, men der skal købes og lånes mere Per Petterson, når jeg kommer hjem igen! Til resten af sommerferien.”

FEMINA ANBEFALER PER PETTERSON

Louise Puck Hansen, kulturjournalist på Femina

“Den prisvindende Norske Per Petterson har fået alverdens læsere til at kaste sig over bøger med titler som ”Ud og stjæle heste” og ”Aske i munden, sand i skoen” og det er, fordi han er så eminent en fortæller, at personer og steder står lyslevende for én, så snart man slår op på side et. Petterson fik den fine Nordisk Råds Litteraturpris i år, og næsten samtidig kom så på dansk Jeg forbander tidens flod. Den ryger helt sikkert med i strandtasken i min ferie.”

HAN ER EN FORFATTER FORFATTERE GÅR RUNDT OG ANBEFALER

Kirsten Hammann om Per Petterson i Kristeligt Dagblad

“Han er en fantastisk forfatter, der er så god, at vi forfattere går rundt og anbefaler ham til hinanden. Jeg kan ikke lægge hans bøger fra mig, når jeg først er i gang. Ikke fordi de er spændende, men fordi bøgerne fanger en som menneske og nærmest hiver en ind i hans univers.”

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

Tirsdag & fredag 12-17

0
Kurven er tom