BLURBS/ ANBEFALINGER/ MAILS FRA LÆSERNE
JEG HAR OPDAGET AT ALLE BØGER FRA BATZER ER GODE
Litteratursidens debatredaktør bliver spurgt om hvilke bøger hun læser:
"I dag læser jeg videre i ”Brevbogen” af Mikhail Sjisjkin. Det er en meget smuk bog, som jeg læser lidt i en gang imellem. Den er udkommet på det lille forlag Batzer & Co. Jeg har opdaget at alle bøger fra dette forlag er gode, så indimellem hvis jeg virkelig skal nyde det mellem alle mine andre bøger, så snupper jeg en Batzer bog."
BOGEN TIL MIN BEDSTE VEN
I MIT LIV I BØGER i bladet IN fortæller Vibeke Windeløv om de bøger der betyder mest for hende og fremhæver i den anledning Per Pettersons UD OG STJÆLE HESTE.
“Bogen til min bedste ven må være Ud og stjæle heste, fordi norske Per Petterson skriver det klareste, enkleste og dog mest indholdsmættede sprog. Det er en dramatisk historie, som holder en fanget. Jeg fik bogen som værtindegave, begyndte at læse den midt om natten, og blev slået af, hvordan hans sprog kunne vække minder i mig, som forlængst var glemte.”
EN MEGET STOR OPLEVELSE
Naja Marie Aidt om ALICE af Judith Hermann i en mail fra New York
"Det er noget af det skønneste jeg har læst i lang lang tid! Hvilket sprog, hvilken elegance. En meget stor oplevelse. Og så er den helt vidunderligt oversat."
ÅRETS BOG
En boghandler har læst Levi Henriksens LIGE ØSTEN FOR REGNEN i toget på vej hjem fra bogmessen:
"Tak for tilsendte læseeksemplar af Levi Henriksens ‘Lige østen for regnen’. Denne bog er i absolut særklasse – fuldt på højde med Per Petterson og Lars Saabye Christensen – hvis ikke over!! Jeg læste den i toget på vej hjem fra Bogmessen, og synes den hæver sig langt over størstedelen af hvad jeg så på denne messe! Har tidligere læst hans forrige bog, men denne er SÅ livsbekræftende at for mig var det ÅRETS BOG – ubetinget."
FANTASTISK, MEDRIVENDE OG VANVITTIG GOD
Læser Stine Meldgaard Madsen om INGEN ER ALENE af Mattis Øybø
Jeg har just købt og læst Mattis Øybøs ’Ingen er alene’ – tak for bogen. Den er fantastisk, medrivende, fascinerende og vanvittig god. Umanerlig dejlig læseoplevelse.
JEG ANBEFALER DEN TIL GUD OG HVERMAND
En læserhilsen til Jón Kalman Stefánsson fra Aase Holst-Jørgensen:
"Jeg må nødvendigvis give udtryk for min begejstring over din bog ‘Sommerlys, og så kommer natten’ – jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har læst en bog med så stor glæde og forventning – jeg har moret mig og grædt! Jeg anbefaler den til gud og hvermand – og de er mange! Jeg håber, at du bevarer din inspiration og motivation til at skrive. "
RITT LÆSER PER PETTERSON
Ritt Bjerregarrd bliver i et interview i Information spurgt om hvad hun læser:
»Lige nu læser jeg alle Per Pettersons bøger, og jeg nyder den seneste, Månen over porten, hvor jeg får lyst til at læse alle de bøger, han selv har haft glæde af at læse. Nogle, fordi jeg for længe siden har læst dem, og fordi han fortæller mig noget nyt om dem. Andre, fordi jeg slet ikke har læst dem.«
BREV FRA EN LÆSER
En stor tak til et forlag og en redaktør med mod og kvalitetssans fra læser Inga-Britt Olsen
Selv om jeg, inspireret af Jón Kalman Stefánsson burde have skrevet et håndskrevet brev og sendt det med posten, vælger jeg alligevel at sende min kommentar pr.e-mail. En stor tak til et forlag og en redaktør med mod og kvalitetssans, som vi læsere har brug for i den flod af mere eller mindre flad litteratur. Jeg er netop blevet færdig med Jòn Kalmann Stefánssons Sommerlys – og så kommer natten. En helt igennem VIDUNDERLIG bog, lånt på biblioteket, men som jeg nu vil købe for at kunne genopleve store passager. Jeg glæder mig til de lovede fortsættelser, ligesom jeg glæder mig til nye bøger af Per Petterson – og de øvrige forfattere du har i din stald. felice anno nuovo – godt nytår fra en hidsig læser.
7-2 TIL NORGE
Carsten Norton, Ekstra Bladet om hvem der har den skønlitterære førertrøje på i Norden:
DET KAN godt være, at vi bryster os af at være bedre til fodbold end vores nordiske broderfolk, nordmændene og svenskerne. Men når det handler om at skrive bøger, som vi danskere selv gider at læse, har de to naboer overhalet os indenom. Og så endda på hjemmebane.
Det viser de seneste tal i branchebladet Bogmarkedet over de bedst sælgende skønlitterære bøger i Danmark. I top 20 finder man således kun to danskere. To. Det er Jane Aamunds ‘Smeltediglen’ og Jakob Ejersbos -i øvrigt fremragende -‘Eksil’.
NORGE DOMINERER derimod toppen med hele syv titler -og alene Anna B. Ragde (‘Berlinerpoplerne’) har fire titler med, mens årets vinder af Nordisk Råds Litteraturpris, Per Petterson , er repræsenteret med to på henholdsvis 15.- og 20.-pladsen. Den syvende titel tegner Margit Sandemo sig for.
Fra Sverige finder man fem bøger. De tre er Stieg Larssons ‘Millennium’-trilogi, mens de to øvrige kommer fra Camilla Läckberg og Liza Marklund. Resten af bestsellerne kommer fra Egypten, England og USA.
DER ER altså en afgrundsdyb forskel mellem, hvad danske forfattere gider at skrive, og hvad vi vil læse. Fælles for bestsellerne er, at den gode historie er i centrum. Og den er nabolandene tilsyneladende bedre til at drible i mål, end vi selv er. Læserne har i hvert fald kvitteret med en lussing til de danske forlag og forfattere, da sommerens bøger blev hentet med hjem fra boghandleren.
FEMINA ANBEFALER PER PETTERSON
Louise Puck Hansen, kulturjournalist på Femina:
"Den prisvindende norske Per Petterson har fået alverdens læsere til at kaste sig over bøger med titler som ”Ud og stjæle heste” og ”Aske i munden, sand i skoen” og det er, fordi han er så eminent en fortæller, at personer og steder står lyslevende for én, så snart man slår op på side et. Petterson fik den fine Nordisk Råds Litteraturpris i år, og næsten samtidig kom så på dansk Jeg forbander tidens flod. Den ryger helt sikkert med i strandtasken i min ferie."
DHARMA BUMS
Politiken spørger musikeren Sune Wagner: Hvilken bog har betydet mest for dig?
"’The Dharma Bums’ af Jack Kerouac. Jeg synes, den er enormt inspirerende, fordi den er utrolig frisk og hurtig hele vejen igennem: Man hører om tiden på Columbia University, hvor han møder William Borroughs og læser Shakespeare og Spengler – det er meget intellektuelt det hele, men fyldt med energi. Da jeg havde læst den første gang, tænkte jeg: Wow! Der er bøger, der skal læses, ting, der skal ses og mennesker, der skal mødes! Jeg får helt lyst til at læse den igen bare af at fortælle om den, fordi den giver sådan et kick."
HAN ER EN FORFATTER FORFATTERE GÅR RUNDT OG ANBEFALER
Kirsten Hammann om Per Petterson i Kristeligt Dagblad:
"Han er en fantastisk forfatter, der er så god, at vi forfattere går rundt og anbefaler ham til hinanden. Jeg kan ikke lægge hans bøger fra mig, når jeg først er i gang. Ikke fordi de er spændende, men fordi bøgerne fanger en som menneske og nærmest hiver en ind i hans univers."
NU SIDDER JEG MED I KØLVANDET OG SPARER
Kirsten Hammann læser Per Petterson
Min veninde Helle Helle havde opfordret mig i månedsvis til, at jeg skulle starte med ‘I kølvandet’, men den var udsolgt, så jeg tog ‘Ud og stjæle heste’. Og den var fantastisk! Jeg forstår godt, at den har modtaget nogle af verdens største bogpriser. Stort tomrum, da den var slut. Og nu sidder jeg med ‘I kølvandet’ – og sparer! Læser så langsomt, jeg kan, fordi jeg ikke vil have bogen til at stoppe. Jeg er på weekend uden boghandel og bibliotek i nærheden, men der skal købes og lånes mere Per Petterson, når jeg kommer hjem igen! Til resten af sommerferien.
BESTSELLEREN ER IKKE ALTID BEDST
Per Gammelgaard i Bogdebat i Politikens BØGER
Jeg blev glad og stolt over at være Politiken-abonnent den lørdag, BØGER bragte en anmeldelse af Per Pettersons debutroman, ’ Aske i munden, sand i skoen’ – netop udgivet på dansk – på selveste forsiden. Det er en rørende, morsom og lydhør roman skrevet fra den allersværeste vinkel: barnets. Og romanen fortjener virkelig den forside!
Siden har jeg skævet til bestsellerlisten for at finde den dér. Måske ikke helt i toppen, men i hvert fald i bunden. Den er der bare ikke. Og den kommer der heller aldrig. Hvorfor? Jeg tror, det skyldes, at bogen er udkommet på det lille, heroiske forlag Batzer & Co, som nok ikke har råd til megen markedsføring. Min boghandler anede i hvert fald intet om udgivelsen og måtte på mit forlangende skaffe den hjem. Og det er jo mere besværligt end at gribe efter et eksemplar i stakken.
Sagen er, at de store og stærke forlagskæder har så godt som monopol på bestsellerne. Ikke fordi bestsellerne er de bedste, tværtimod er de snarere blot de mest kommercielle. Men uge efter uge promoveres de altså på listerne, så mange læsere får indtryk af, at det er her, litteraturen og sproget finder sted.
Men tak til den levende bogredaktion på Politiken, som faktisk ikke skeler til den slags. I hvert fald ikke i prioriteringen af bogstoffet.
PER PETTERSON ER EN AF MINE HELTE
Helle Helle kom til at græde da hun hørte Per Petterson læse op
I Politiken bliver Helle Helle spurgt: “Hvad er din største kulturoplevelse i år?” Og svarer: “Jeg havde den store lykke at være et sted, hvor den norske forfatter Per Petterson læste op i ti minutter af den roman, som han sidder og skriver på og ikke er færdig med. Han er en af mine helt store helte. Han er en sjov, cool og meget underspillet forfatter. Jeg kom til at græde af at få læst otte-ti minutter op af en roman, der ikke er skrevet færdig.”
DET KUNSTNERISKE UDTRYK
Kim Skotte om omslaget til ‘Ud og stjæle heste’:
"For kort tid siden sad jeg og læste Per Pettersons ’Ud og stjæle heste’ udgivet på Batzer & Co. En fremragende bog, hvor det mørkeblå omslag med næsten usynlige sorte træer fordybet i det natteblå på et splitsekund fremmaner bogens tone."
KLASSIKER
Michael Bach Henriksen om ‘Ud og stjæle heste’:
"Hvis De sætter pris på Ida Jessens forfatterskab og Martin A. Hansens “Løgneren” og fascineres af naturfilosofi som hos amerikanske R.W. Emerson, ja, så er der stor sandsynlighed for, at også Per Pettersons “Ud og stjæle heste” vil gå rent ind hos Dem. Den norske roman udkom for bare fem år siden, men har mange af de kvaliteter, der kræves af en klassiker, og den skal nok blive læst om 50 år også."
ÅRETS LÆSEOPLEVELSE: RILKE
Niels Lyngsøe om årets læseoplevelse i Jyllands-Posten
Rainer Maria Rilkes “Breve til en ung digter” har været årets bedste læseoplevelse for mig. De seneste år har jeg ikke læst nær så megen ny litteratur som førhen; i stedet læser og genlæser jeg klassikere.
Det er vel en fem-seks år siden, jeg sidst læste disse indsigtsfulde og fintfølende betragtninger om livet, ensomheden og digtekunsten; men når der er tale om klassikere, er genlæsning jo ikke gentagelse, men fortsat forvandling: Denne gang slog det mig blandt andet, hvor meget varme der er i Rilkes distingverede prosa.
Det er, som om der ikke kun i indholdet, men også i selve sprogføringen er en omhu, en indstændighed og en hjertelighed, der gør, at man som læser – selv om man jo læser med over skulderen på den egentlige modtager – føler sig taget i hånden og set dybt i øjnene.
SPROGET BETYDER DET HELE
Naja Marie Aidt om Per Petterson
Naja Marie Aidt er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris med novellesamlingen ‘Bavian’. Men hun er også en stor læser. Her fortæller hun om de bedste bøger, hun har læst i år, om hvad litteratur betyder for hende, og om at læse professionelt Naja Marie Aidt kan slet ikke få sig selv til at udpege den bedste bog, hun har læst i år, men Per Pettersons Ud at stjæle heste er en værdig kandidat, mener hun:
“Han har en måde at beskrive ting på i et enkelt og samtidig elegant sprog, som ikke føles skrabet. Der er en enorm rytme i sætningskompositionen.”
“Forrige jul forærede jeg hans I kølvandet til alle, jeg gav gaver – ingen af dem syntes om den! Der skete jo ikke noget, syntes de, og det viser vel noget om, hvorfor bestsellere er bestsellere,” funderer Naja Marie Aidt. “Men for mig er han et eksempel på, hvordan en spændende historie kan kombineres med et fantastisk sprog.”
KAFKA PÅ SYRE
Forfatterskoleleven Glenn Christian om Bruno Schulz
I Information bliver forfatterskoleeleven Glenn Christian spurgt om hvad han sidst har læst og svarer:”Poul Borum: ‘Samtaler med Ole Sarvig’. Og ‘Sanatoriet under timeglasset’ af Bruno Schulz. Den sidste er helt fantastisk, det er ligesom at læse Kafka på syre.”
INTET ANDET FORLAG HAR DEN EFFEKT PÅ MIG
En læser ved navn Evan Knudsen, Esbjerg tilmelder sig vores nyhedsmail og skriver en kommentar:
"Bare det at der står Batzer og Co på en bog, er nok for mig til at læse den. Intet andet forlag har den effekt på mig."
NÅR JEG LÆSER PER PETTERSON
Naja Marie Aidt i et interview i Politiken
Romangenren har du ikke prøvet endnu, men hvis du ser ud over det litterære landskab, hvordan ville du så ønske, din roman skulle se ud?
“Som en roman af Per Petterson fra Norge. Hans roman ’I kølvandet’ er noget af det bedste, jeg har læst. Eller ’Det store stilehæfte’ af Agota Kristof. Det er historier med en stor enkelhed. Hos Per Petterson er det næsten kun hovedsætninger, men syntaksen er formidabel. Selvfølgelig elsker jeg som læser Dostojevskij eller ’Anna Karenina’, men når jeg læser Petterson og Kristof, kan jeg se, hvorfor man skal skrive en roman. Deres bøger kan ikke skrives på andre måder. Helt uden fyld.”
JOYCE OG SKIEN
Fra en norsk forfatterblog
Er det virkelig noen forbindelse mellom James Joyce og Skien? Nja, det spørs. Man kan jo selvfølgelig si at det er en syltynn forbindelse i og med at Ibsen lenge var Joyces store litterære forbilde. Joyce kalte ham sin «mester», og blant hans første seriøse litterære arbeider var en anmeldelse av Ibsens Når vi døde vågner, publisert i Fortnightly Review. LÆS MERE!
DEN BEDSTE BOG JEG HAR LÆST LÆNGE
Jens Kr. Jehrbo Jensen
Jeg var på Seniorhøjskolen i 2005 og hørte et foredag af Batzer. Allertiders.
Jeg har med stor fornøjelse læst Provst Gotvins geometri.
Den bedste bog jeg har læst længe.
Sjov og underfundig.
EN FANTASTISK BOG
Filminstruktøren Jeppe Rønde om Kaddish for et ufødt barn i Politikens artikelserie “7 døgn”:
"Er i gang med at genlæse Kaddish for et ufødt barn af Imre Kertész. Den er i virkeligheden umulig at læse, for den har ikke rigtig nogen kapitler. Men det er en fantastisk bog, og jeg bruger den lidt som tilløb til at komme i gang med hans nye bog."
ÅRETS LÆSEOPLEVELSE
Adda Djørup om Kaddish for et ufødt barn i Politikens “Hvad læser du?”
Kaddish for et ufødt barn af Imre Kertész. Den er blændende godt skrevet – hjertegribende og knivskarp. Som jeg læser den, er den et klartseende blik på den vestlige kultur og dennes iboende tendens til totalitær tænkning og voldelig – for ikke at sige moderisk – adfærd. Og den er skrevet af et menneske, der selv har oplevet dette i yderste konsekvens. Men samtidig peger den på det godes mysterium; på det forhold, at selv i de hæsligste og mest livstruende omstændigheder kan mennesket udføre helt uselviske handlinger. den gav mig på samme tid en kugle og et lys i hjertet.
ÅRETS LÆSEOPLEVELSE
Thorkild Grosbøll om Jeg – en anden i Politikens “Hvad læser du?”
Da Politiken spurgte Thorkild Grosbøll om hvad der har været hans største læseoplevelse det sidste år, svarede han: “En lille tynd bog, der til gengæld er uendelig smuk at komme ind i. Tankevækkende. Det er Imre Kertész’ Jeg – en anden.”
EN OASE AF LITTERATUR
Simon Lund Andersen, Citadel
Batzer & Co er et lille, fantastisk forlag i Roskilde. Gennem en årrække har hver enkelt af det beskedne antal årlige udgivelser været af høj international kvalitet … En oase af litteratur, der ikke bare vil underholde. Så er De advaret – og inviteret!
OM KERSTIN EKMAN OG GALSAN TSCHINAG
Fra Mai Misfeldts anmeldelse af Skrabelodder
»Skrabelodders« hovedperson er Inga, eller Ingefrid, som hun er døbt, og som er det navn, hun igennem romanen langsomt vokser ind i igen … Det er oplagt at sammenligne hende med Galsan Tschinag, den tuvinske stammehøvding og forfatter, som netop har fået Aloa prisen for sit forfatterskab. Som han beskriver Ekman i sit utroligt sansetætte skrift en verden med et helt særligt forhold mellem natur og menneske, der er på vej til at forsvinde. Naturen er aldrig bare baggrund, men er i sig selv, stor, kraftfuld, konkret og samtidig næsten metafysisk.
HVILKEN BOG HAR BETYDET MEST FOR DIG?
Waage Sandø om De skæbneløse i Politikens “Hvad læser du?”
Da Politiken spurgte Waage Sandø, der har en af hovedrollerne i Krøniken, om hans største læseoplevelse det sidste år, svarede han:
“Det var absolut ungareren Imre Kertész’ De skæbneløse, der er en helt enestående beskrivelse af en 15-årig jødisk drengs oplevelser i Auschwitz. 350 vidunderligt bevægende sider …”.
På spørgsmålet om hvilken bog der har betydet mest for ham, svarede Sandø:
“Det er meget svært … Men jeg vil alligevel fremhæve De skæbneløse, som jeg netop har anbefalet mine 17- og 19-årige døtre, der begynder at blive historieløse.”
ÅRETS LÆSEOPLEVELSE
Kirsten Thorup om De skæbneløse i Politikens “Hvad læser du?”
Da Politiken spurgte Kirsten Thorup om hvad der har været hendes største læseoplevelse det sidste år, svarede hun: “Det er De skæbneløse af Imre Kertész. Den gjorde et dybt indtryk på mig.”
TO AF MINE STØRSTE LÆSEOPLEVELSER I LANG TID
Mail fra Rasmus Steffensen
Kære Batzer og Co
Ja, jeg ville såmænd bare lige komme med min uforbeholdne ros til jeres forlag. Jeg sad for nylig og læste programerklæringen ‘At udgive bøger med hjertet’, som glædede mig meget. Derudover synes jeg jeres profil er en af de absolut bedste i den danske forlagsverden. Både Dostojevskij og Rilke hører blandt mine yndlignsforfattere, så det glæder mig jo at se dem repræsenteret. Men også nyere udgivelser som Cohens Barmhjertighedens bog og Grimsruds At smyge forbi en økse har glædet mig meget. Endelig vil jeg sige, at I står bag udgivelsen af to udgivelser, som i den grad har beriget min sommerferie – nemlig Hallbergs Flanørens Blik og Kertész’s Kaddish for et ufødt barn. Ganske enkelt to af mine største læseoplevelser i lang tid. Så hermed vil jeg bare sige mange tak for indsatsen indtil videre, og jeg glæder mig til at følge jer fremover.
OM TOR ULVENS GRAVGAVER
Mail fra Vibeke Grønfeldt
Ulven når virkelig ind til sprogets essens og til de konkrete begrebers tale. Jeg synes, at han har et større instrument end sine danske efterfølgere. Netop når jeg tænkte, nu lægger han for meget på, nu kæntrer afsnittet for ham, jeg bliver kvalt under vægten, så åbnede han igen for anelser og uventede perspektiver.
Det er flot. Og der er noget næsten definitivt over bogen. Måske var det derfor, han døde så tidligt. Han kunne ikke nå længere.
OM KADDISH AF IMRE KERTESZ
Mail fra Vibeke Grønfeldt
Tak for den meget fine bog. Selv om den grundlæggende historie er så personlig, som den er, så synes jeg, at han kommer meget rent og fintmærkende ned til selve trangen til at skrive, ordets tilblivelse og til nogle ensomme steder i os. Sådan en bog fjerner diskussionen om, hvad vi skal bruge litteratur til. Den er en del af os. Jeg håber, at rigtig mange finder den!
JONATHAN FRANZEN
om Den Blå Blomst af Penelope Fitzgerald
Når jeg er alene en fredag aften, kan jeg tage en bog, “Den blå blomst” af Penelope Fitzgerald for eksempel. Penelope Fitzgerald var over halvfjerds år, da hun skrev bogen. Den handler om digteren Novalis, det vil sige en historisk person, og normalt kan jeg slet ikke lide den slags bøger. Men når jeg er færdig med at læse den bog, har jeg det, som om jeg har tilbragt en weekend i sengen nyforelsket. Det er en af de mest overraskende bøger, man kan føle sig mødt af. Det er lige så tilfældigt som hvem man støder på af fremmede på en rejse i et andet land. Det er denne følelse af at blive mødt, af at føle sig omfavnet af forfatteren, teksten eller de personer, der befolker den – det er i meget højere grad det, litteraturen handler om end oplysning og politik.
Kilde: Interview med Christa Leve Poulsen i Børsen.
VINDERLOD - OM FORLAGET
Henriette Bacher Lind i Jyllands-Posten
Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen: Gå blot efter Batzer & Co., der er tilsyneladende ikke andet end vinderlodder i det forlag for tiden.