Judith Hermann

Judith Hermann blev født i 1970 i Berlin. Her oplevede hun som nittenårig murens fald, og her bor og arbejder hun den dag i dag. Hun er cand. mag. i tysk og filosofi og er desuden uddannet fra det anerkendte Berliner Journalistenschule – et højprofileret akademi for journalister. I den forbindelse arbejdede hun i en periode for den tysksprogede avis Aufbau i New York, hvorfra hun arbejdede på sine første litterære tekster og dermed påbegyndte sit forfatterskab.

Tilbage i Berlin arbejder Judith Hermann kortvarigt som journalist inden hun tildeles Alfred Döblin stipendiet i 1997 fra Berliner Akademie der Künste. Året efter udgiver Hermann sin første og anmelderroste novellesamling Sommerhaus, später (”Sommerhus, senere”, 2001). Allerede med sit debutværk manifesterer hun sig som en af de nye ”store stemmer” og placerer sig som en markant figur på den litterære scene. Med udgivelsen af sit andet værk, Nichts als Gespenster i 2003 (“Spøgelser, overalt”, 2004) fortsatte Judith Hermann sin litterære succes, men kritikerenes høje forventninger efter Sommerhaus, später gjorde at værket alligevel ikke fik helt samme modtagelse og gennemslagskraft som debuten. Seks år senere, i 2009, udgiver Judith Hermann sin tredje novellesamling, Alice (”Alice”, 2009), som høstede imponerende ros hos anmeldere verden over. I 2014 udkom Hermanns første roman, Aller Liebe Anfang (”Al kærligheds begyndelse”, 2016), der fik en noget splittet modtagelse blandt de tyske og danske anmeldere. Mens de tyske anmeldere kritiserer Hermanns karakteristiske ordknappe skrivestil for at være utilstrækkelig i en romanform, jubler de danske anmeldere over romanens litterære suverænitet. I sin seneste udgivelse Lettipark (”Lettipark”, 2016) fra 2016 vender Hermann atter tilbage til novellegenren og endnu engang roses hun af anmelderne for sit sensationelle sprog og litterære elegance.

De ni fortællinger i Sommerhus, senere udspiller sig i et moderne Berlin, hvor en gruppe af unge berlinere lever livet bekymringsfrit i en tilværelse præget af tilfældigheder. I Spøgelser, overalt følger man syv kvinders rejse rundt omkring i Europa, med undtagelse af titelnovellen, der foregår i USA. Fælles for kvinderne er, at de alle er i trediverne og alle er på jagt efter et eksistentielt holdepunkt i en ellers usikker omverden.

Alice består af fem forbundne fortællinger, knyttet sammen af den kvindelige protagonist Alice. Samtlige noveller omhandler enten en døende eller allerede afdød mand og hver enkelt novelle bærer fornavnet på den pågældende mand som fortællingen drejer sig om. Novellesamlingen tager afsæt i spændingsfeltet mellem den abstrakte død og den konkrete hverdag.

I Al kærligheds begyndelse følger man Stella og Jasons stille og kærlighedsløse familieliv, der brydes af en ung mands chikane og forfølgelse af Stella, mens Jason ikke er til stede. Dette driver Stella ud i en større tankeproces omkring kærligheden generelt. Fortællingerne i Lettipark kredser imidlertid om den ensomme og længelsfulde eksistens og om betydningen af livets altgørende øjeblikke.

Dele af Spøgelser, overalt blev filmatiseret i 2006.
Judith Hermann har fået en række priser og hendes bøger er solgt i mere end en million eksemplarer.

 

 

Judith-Hermann

Artikler/ interviews

INFORMATION: EN BOG OM AT LEVE VIDERE  
Interview: Den tyske forfatter Judith Hermann var 19 år, da Muren faldt. I sine to første bøger skildrede hun sin egen rodløse og rastløse generation. I dag er hun 41, og døden har holdt sit indtog i hendes liv. LÆS MERE!

POLITIKEN: »JEG OVERVEJEDE, OM JEG SKULLE LADE EN KVINDE DØ«
Interview: Judith Hermann sætter ord på, hvad det er, der sker, når nogen dør. LÆS MERE!

SPIEGEL ONLINE: INTERVIEW MED JUDITH HERMANN 
"Die große Party ist vorbei". LÆS MERE!

DIE WELT: IINTERVIEW MED JUDITH HERMANN
"Ich bin ein sehr abergläubischer Mensch". LÆS MERE!